ROCIO RIOS REINA

Categoría
FEDER US EMERGENTES

Contacto

Correo electrónico
Área
Nutrición y Bromatología

Investigación

Grupo de investigación

DERIVADOS DE LA UVA (DERIVADOS DE LA UVA)

Proyectos y contratos de investigación

Caracterización aromática y espectroscópica en combinación con técnicas quimiométricas para la autentificación de vinos generosos andaluces con denomi (US-1380830 - Responsable)
Desarrollo e implementación de una herramienta basada en machine learning para el control y autenticidad "in situ" de vinagres de alta calidad: Experi (AT21_00018 - Responsable)
Incentivo al Grupo de Investigación AGR-167 (2017/AGR-167 - Investigador/a)
CARACTERIZACIÓN Y DISCRIMINACION DE VINAGRES DE VINO ARGENTINOS PARA LA EVALUACIÓN DE SU CALIDAD (PICT-2018-04496/RES401-19 - Participante)
Caracterización Espectroscópica y Sensométrica de Vinagres Andaluces con Denominación de Origen (P12-AGR-1601 - Investigador/a)

Capítulos en Libros

Caballero, Daniel;Ríos-Reina, Rocío;Amigo-Rubio, José Manuel:
Chemometrics And Food Traceability. Pág. 0-0. ELSEVIER. ELSEVIER. 2020.
Ríos-Reina, Rocío;M.P. Segura-Borrego;Ubeda, Cristina;Morales-Gómez, Mª Lourdes;Callejón-Fernández, Raquel Mª:
Fraud, quality and methods for characterization and authentication of vinegars. Pág. 441-461. CRCpress. CRCpress. 2020.
Ubeda, Cristina;Ríos-Reina, Rocío;M.P. Segura-Borrego;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Morales-Gómez, Mª Lourdes:
Vinegar aroma profile and analysis. Pág. 339-378. CRCpress. CRCpress. 2020.
Ríos-Reina, Rocío;Troncoso-Gonzalez, Ana Mª;Morales-Gómez, Mª Lourdes;Thomas, F;Camin, F;Callejón-Fernández, Raquel Mª:
Vinegar. Pág. 273-294. Eurofins Analytics France. Eurofins Analytics France. 2018.

Asistencia a congresos

Rodríguez Hernández, Pablo;Rodríguez-Estévez, Vicente;Cardador-Dueñas, María José;Ríos-Reina, Rocío;Sánchez-carvajal, José María;Galán-Relaño, Ángela;Jurado - Martos, Francisco;Luque-Moreno, Inmaculada;Arce-Jiménez, Lourdes;Gómez-Laguna, Jaime:
Mycobacterium tuberculosis complex field infection detection in cattle after faecal volatile organic compound analysis using gas chromatography-ion . Poster en Congreso. 32nd ISIMS Conference. Maastricht , Países Bajos. 2023
Ríos-Reina, Rocío;García-González, Diego Luis;Amigo-Rubio, José Manuel;Ubeda, Cristina;Morales-Gómez, Mª Lourdes;Callejón-Fernández, Raquel Mª:
Desarrollo de una herramienta basada en espectroscopía de UV-vis y Machine learning para la autentificación rápida de vinagres de alta calidad. Ponencia en Congreso. XVII Reunión del grupo regional andaluz de la Sociedad española de Química Analítica. Sevilla, España. 2022
Ríos-Reina, Rocío;Morales-Gómez, Mª Lourdes;Ubeda, Cristina;Callejón-Fernández, Raquel Mª:
Diferenciación de vinos generosos andaluces con denominación de origen protegida a partir del estudio de la huella volátil en combinación con técnicas. Poster en Congreso. XVII Reunión del grupo regional andaluz de la Sociedad española de Química Analítica. Sevilla, España. 2022
Ocaña-Gonzalez, Juan Antonio;García-González, Diego Luis;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Ríos-Reina, Rocío:
Infrared spectroscopy as a tool for a rapid characterization and differentiation of fortified wines with Protected Designation of Origin. Poster en Congreso. XVII Reunión del grupo regional andaluz de la Sociedad española de Química Analítica. Sevilla, España. 2022
M.P. Segura-Borrego;Ríos-Reina, Rocío;Puentes-campos, Antonio J.;Jiménez-Herrera, Brigida;Callejón-Fernández, Raquel Mª:
Influencia del proceso de lavado y del momento de la recolección del fruto a lo largo del día sobre la calidad y el perfil quimiosensorial de los acei. Poster en Congreso. XVII Reunión del grupo regional andaluz de la Sociedad española de Química Analítica. Sevilla, España. 2022
Callejón-Fernández, Raquel Mª;Ortiz-Romero, Clemente;Ríos-Reina, Rocío;Jiménez-Herrera, Brigida;Arce-Jiménez, Lourdes:
Application of IR spectroscopy for assessing and characterizing organic and conventional virgin olive oils.. Poster en Congreso. XXVII National Spectroscopy Meeting (XXVII RNE) XI Iberian Spectroscopy Meeting (XI CIE). Málaga. 2022
M.P. Segura-Borrego;Ríos-Reina, Rocío;Ortiz-Romero, Clemente;Ocaña-Gonzalez, Juan Antonio;Jiménez-Herrera, Brigida;Arce-Jiménez, Lourdes;Callejón-Fernández, Raquel Mª:
Assessment of the potential of excitation-emission fluorescence and Chemometric approaches for characterizing olive oils of different qualities. Poster en Congreso. XXVII National Spectroscopy Meeting (XXVII RNE) XI Iberian Spectroscopy Meeting (XI CIE). Málaga. 2022
Ríos-Reina, Rocío;Perez-Bernal, Juan Luis;Ocaña-Gonzalez, Juan Antonio;Callejón-Fernández, Raquel Mª:
Characterization of Spanish PDO fortified wines by combining multidimensional fluorescence and chemometric approaches. Poster en Congreso. XXVII National Spectroscopy Meeting (XXVII RNE) XI Iberian Spectroscopy Meeting (XI CIE). Málaga. 2022
Ubeda, Cristina;Cortejosa, David;Morales-Gómez, Mª Lourdes;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Ríos-Reina, Rocío:
Differentiation and characterization of Spanish fortified wines with protected designation of origin based on volatiles using multivariate approaches. Poster en Congreso. In Vino Analytica Scientia 2022. Neustadt an der Weinstraße, Alemania. 2022
Martín, Andrés;M.P. Segura-Borrego;Ríos-Reina, Rocío;Cardador-Dueñas, María José;Morales-Gómez, Mª Lourdes;Rodríguez-Estévez, Vicente;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Arce-Jiménez, Lourdes:
DETECCIÓN DE DEFECTOS EN JAMÓN IBÉRICO CON MUESTREO NO-DESTRUCTIVO Y CROMATOGRAFÍA DE GASES. Poster en Congreso. XI Congreso Mundial del Jamón. Segovia, España. 2022
Ríos-Reina, Rocío;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Amigo-Rubio, José Manuel:
Chemical characterization of pine nuts coming from different origin by using near-infrared hyperspectral imaging and chemometrics. Ponencia en Congreso. The 20th International Conference on NIR. Beijing¿, China. 2021
Ríos-Reina, Rocío;Aparicio-Ruiz, Ramón;Lobo-prieto, Ana;Díaz-Montaña, E.J.;Tena-Pajuelo, Noelia;García-González, Diego Luis;Morales-Millán, Maria Teresa:
Sensomic study of the positive sensory notes of extra virgin olive oils. Poster en Congreso. 18th Euro Fed Lipid Congress. Online. 2021
Ríos-Reina, Rocío;Azcarate, Silvana M;Camiña, Jose M;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Amigo-Rubio, José Manuel:
Autentificación y clasificación de vinagres de vino por espectroscopía UV-vis y modelos jerárquicos de clasificación con estimación de confiabilidad: . Poster en Congreso. 10º CONGRESO ARGENTINO DE QUÍMICA ANALÍTICA. Santa Rosa, La Pampa, Argentina. 2019
Gutiérrez-Praena, Daniel;Guzmán-Guillén, Remedios;Sánchez-Hidalgo, Marina;Ríos-Reina, Rocío;Ruiz-Laza, Rocío;Talero-Barrientos, Elena;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Callejón-Fernández, Rocío;Casas-Delgado, Marta;Garcia-Miranda, Pablo;Carrascal-Moreno, Maria Livia:
THE USE OF AN ESCAPE ROOM AS AN INNOVATIVE TEACHING TOOL IN PHARMACY STUDIES. Comunicación en congreso. V Congreso de Innovación Educativa y Docencia en Red. Valencia. 2019
Gutiérrez-Praena, Daniel;Carrascal-Moreno, Maria Livia;Guzmán-Guillén, Remedios;Sánchez-Hidalgo, Marina;Ríos-Reina, Rocío;Ruiz-Laza, Rocío;Talero-Barrientos, Elena;Callejón-Fernández, Rocío;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Casas-Delgado, Marta;Ruiz De La Haba, Rafael;Garcia-Miranda, Pablo:
El uso de una escape room como recurso docente en la Facultad de Farmacia. Comunicación en congreso. V Congreso de Innovación Educativa y Docencia en Red. Valencia. 2019
Gutiérrez-Praena, Daniel;Carrascal-Moreno, Maria Livia;Guzmán-Guillén, Remedios;Sánchez-Hidalgo, Marina;Ríos-Reina, Rocío;Ruiz-Laza, Rocío;Talero-Barrientos, Elena;Callejón-Fernández, Rocío;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Casas-Delgado, Marta;Ruiz De La Haba, Rafael;Garcia-Miranda, Pablo:
Implementation of a multidisciplinary escape room as an inovative learning tool at the Faculty of Pharmacy: FarmaEscape. Comunicación en congreso. 25th Annual Conference of the European Association of Faculties of Pharmacy. Cracovia, Polonia. 2019
Azcarate, Silvana M;Ríos-Reina, Rocío;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Camiña, Jose M:
Argentinean wine vinegars, sensory and spectroscopic characterization: a comparative study with European wine vinegars. Comunicación en congreso. VII Congreso Internacional de Ciencia y Tecnología de Alimentos . Córdoba, Argentina. 2018
Ríos-Reina, Rocío;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Azcarate, Silvana M:
UV-vis spectroscopy application to classify Spanish wine vinegars from different protected designation of origin and different aging categories.. Comunicación en congreso. VII Congreso Internacional de Ciencia y Tecnología de Alimentos . Córdoba, Argentina. 2018
Cocchi, Marina;Cavallini, N;Ríos-Reina, Rocío;Duarte, C;Li Vigni, M:
A Survey Of Data Fusion Approaches In Chemometrics Context. Comunicación en congreso. XXVII Congress of the Analytical Chemistry Division. Bolonia. 2018
Callejón-Fernández, Raquel Mª;M.P. Segura-Borrego;Savorani, F.;Cocchi, Marina;Ríos-Reina, Rocío:
Combination of 1H NMR profiling and chemometrics to characterize and classify Spanish PDO wine vinegars. Poster en Congreso. X Iberian Spectroscopy Conference / XXVI National Spectroscopy Meeting. Lisboa, Portugal. 2018
Ríos-Reina, Rocío;Ocaña-Gonzalez, Juan Antonio;Perez-Bernal, Juan Luis;Villar-Navarro, Mercedes;Callejón-Fernández, Raquel Mª:
Excitation-Emission fluorescence as a tool to assess a fraud and counterfeit issue related to aging in the wine vinegar industry. Poster en Congreso. X Iberian Conference Spectroscopy and XXVI National Spectroscopy Meeting. Lisboa, Portugal. 2018
Ríos-Reina, Rocío;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Savorani, Francesco;Amigo-Rubio, José Manuel;Cocchi, Marina:
A mid-level data fusion approach for a spectroscopic characterization and classification of PDO wine vinegars. Poster en Congreso. XVII CHEMOMETRICS IN ANALYTICAL CHEMISTRY. Dalhousie University, Halifax, CANADA. 2018
Morales-Gómez, Mª Lourdes;Fierro-Risco, Jesús;Ríos-Reina, Rocío;Ubeda, Cristina;Paneque-Macías, Patricia:
Influence of Saccharomyces cerevisiae and Lachancea thermotolerans co-inoculation on volatile profile in fermentations of must with high sugar content. Poster en Congreso. 10th In Vino Analytica Scientia Symposium. Salamanca (España). 2017
Ríos-Reina, Rocío;Elcoroaristizabal, Saioa ;Morales-Gómez, Mª Lourdes;García-González, Diego Luis;Amigo-Rubio, José Manuel;Callejón-Fernández, Raquel Mª:
Fluorescence spectroscopy, PARAFAC and Support Vectors Machines for characterization and classification of Spanish PDO wine vinegars. Poster en Congreso. In Vino Analytica Scentia. Salamanca. 2017
Ríos-Reina, Rocío;M.P. Segura-Borrego;Morales-Gómez, Mª Lourdes;Amigo-Rubio, José Manuel;García-González, Diego Luis;Callejón-Fernández, Raquel Mª:
A comparative study of the volatile profile of Spanish wine vinegars with Protected Designation of Origin by Headspace Stir Bar Sorptive Extraction. Poster en Congreso. In Vino Analytica Scentia. Salamanca. 2017
Ríos-Reina, Rocío;García-González, Diego Luis;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Amigo-Rubio, José Manuel:
Application of Near-infrared (NIR) spectroscopy and chemometrics to classify and authentify wine vinegars from different Protected Desingation of Orig. Poster en Congreso. 18th International Conference on Near Infrared Spectroscopy. AAHRUS, ODENSE, COPENHAGUE; DINAMARCA. 2017
Ríos-Reina, Rocío;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Amigo-Rubio, José Manuel;García-González, Diego Luis:
Typifying wine vinegars under PDO by means of Near-Infrared spectroscopy and multivariate data analysis. Poster en Congreso. FoodIntegrity Conference 2017-­¿ Assuring the integrity of the food chain: Turning science into solutions. PARMA , ITALIA. 2017
Ortiz-Romero, Clemente;Camacho, Francisco;Ríos-Reina, Rocío;Morales-Gómez, Mª Lourdes;Jiménez-Herrera, Brigida;Callejón-Fernández, Raquel Mª:
Monitoring the volatile profile of extra virgin olive oils from Picual and Hojiblanca varieties grown under three conditions: Conventional irrigation,. Poster en Congreso. XVI Reunión Científica de la Sociedad Española de Cromatografía y Técnicas Afines- SECyTA 2016. Sevilla. 2016
Ortiz-Romero, Clemente;Ríos-Reina, Rocío;García-González, Diego Luis;Morales-Gómez, Mª Lourdes;Callejón-Fernández, Raquel Mª:
H-C-O Isotope ratio analysis as a valid tool to certify the authenticity and geographical origin of wine vinegars with protected designation of origin. Poster en Congreso. XVI Reunión Científica de la Sociedad Española de Cromatografía y Técnicas Afines- SECyTA 2016. Sevilla. 2016
Ríos-Reina, Rocío;Ortiz-Romero, Clemente;Morales-Gómez, Mª Lourdes;Puentes, Antonio;Vallesquino-Laguna, Pedro;Jiménez-Herrera, Brigida;Callejón-Fernández, Raquel Mª:
Influence of olive washing on the volatile profile of an organic extra virgin olive oil. Poster en Congreso. XVI Reunión Científica de la Sociedad Española de Cromatografía y Técnicas Afines- SECyTA 2016. Sevilla. 2016
Ríos-Reina, Rocío;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Ocaña-Gonzalez, Juan Antonio;Morales-Gómez, Mª Lourdes;García-González, Diego Luis;Amigo-Rubio, José Manuel:
Discrimination of DOP Andalusian Vinegars by combining Multidimensional Fluorescence and Chemometric approaches. Poster en Congreso. XXV Reunión Nacional de Espectroscopia (XXV RNE) - IX Congreso Ibérico de Espectroscopia (IX CIE). Alicante. 2016
Ríos-Reina, Rocío;OLIVER-POZO, CELIA;Amigo-Rubio, José Manuel;Callejón-Fernández, Raquel Mª;García-González, Diego Luis:
ATR-FTIR spectroscopy as a useful tool for characterizing wine vinegars with Protected Designation of Origin. Poster en Congreso. XXV Reunión Nacional de Espectroscopia (XXV RNE) - IX Congreso Ibérico de Espectroscopia (IX CIE). Alicante. 2016
Ríos-Reina, Rocío;OLIVER-POZO, CELIA;Amigo-Rubio, José Manuel;Callejón-Fernández, Raquel Mª;García-González, Diego Luis:
Characterization of wine vinegars with protected designation of origin by ATR-FTIR spectroscopy. Poster en Congreso. Assuring the integrity of the food chain: Fighting food fraud. Prague, Czech Republic. 2016

Artículos publicados

Ríos-Reina, Rocío;Salatti-Dorado, José Ángel ;Ortiz-Romero, Clemente;Cardador-Dueñas, María José;Arce-Jiménez, Lourdes;Callejón-Fernández, Raquel Mª:
A comparative study of fluorescence and Raman spectroscopy for discrimination of virgin olive oil categories: Chemometric approaches and evaluation ag. Food Control. 2024. Vol: 158. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2023.110250.
Rodríguez Hernández, Pablo;Cardador-Dueñas, María José;Ríos-Reina, Rocío;Simões, João;Arce-Jiménez, Lourdes;Rodríguez-Estévez, Vicente:
Feed Supplementation Detection during the Last Productive Stage of the Acorn-Fed Iberian Pig through a Faecal Volatilome Analysis. Animals. 2023. Vol: 13. Núm: 226. Pág. 1-15. doi.org/10.3390/ani13020226.
Rodríguez Hernández, Pablo;Rodríguez-Estévez, Vicente;Cardador-Dueñas, María José;Ríos-Reina, Rocío;Sánchez-carvajal, José María;Jurado - Martos, Francisco;Luque-Moreno, Inmaculada;Arce-Jiménez, Lourdes;Gómez-Laguna, Jaime:
Detection of Mycobacterium tuberculosis complex field infections in cattle using fecal volatile organic compound analysis through gas chromatography-i. Microbiology Spectrum. 2023. https://doi.org/10.1128/spectrum.01743-23.
Ubeda, Cristina;Vázquez-Carretero, María Dolores;Luque-tirado, Andrea;Ríos-Reina, Rocío;Rubio-sánchez, Ricardo;Franco-Macias, Emilio;Garcia-Miranda, Pablo;Calonge-castrillo, María Luisa;Peral, María J.:
Fecal Volatile Organic Compounds and Microbiota Associated with the Progression of Cognitive Impairment in Alzheimer¿s Disease. International Journal of Molecular Sciences. 2023. Vol: 24. Núm: 707. Pág. 1-23. DOI: 10.3390/ijms24010707.
Rubio-sánchez, Ricardo;Ríos-Reina, Rocío;Ubeda, Cristina:
Identification of volatile biomarkers of Trichomonas vaginalis infection in vaginal discharge and urine. Applied Microbiology and Biotechnology. 2023. Vol: 107. Núm: 9. Pág. 3057-3069. https://doi.org/10.1007/s00253-023-12484-6.
Ríos-Reina, Rocío;Azcarate, Silvana:
How Chemometrics Revives the UV-Vis Spectroscopy Applications as an Analytical Sensor for Spectralprint (Nontargeted) Analysis. Chemosensors. 2023. Vol: 11. Núm: 1. https://doi.org/10.3390/chemosensors11010008.
M.P. Segura-Borrego;Ríos-Reina, Rocío;Puentes-campos, Antonio Jesus;Jiménez-Herrera, Brigida;Callejón-Fernández, Raquel Mª:
Influence of washing process and the time of fruit harvesting throughout the day on quality and chemosensory profile of extra organic virgin olive oil. Foods: Open Access Journal. 2022. 10.3390/foods11193004.
Ríos-Reina, Rocío;Aparicio-Ruiz, Ramón;Morales-Millán, Maria Teresa;García-González, Diego Luis:
Contribution of specific volatile markers to green and ripe fruity attributes in extra virgin olive oils studied with three analytical methods. Food Chemistry. 2022. Vol: 399. Núm: 133942. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.133942.
M.P. Segura-Borrego;Martín, Andrés;Ríos-Reina, Rocío;Cardador-Dueñas, María José;Morales-Gómez, Mª Lourdes;Arce-Jiménez, Lourdes;Callejón-Fernández, Raquel Mª:
A non-destructive sampling method for food authentication using gas chromatography coupled to mass spectrometry or ion mobility spectrometry. Food Chemistry. 2022. Vol: 373. 10.1016/j.foodchem.2021.131540.
Martín, Andrés;M.P. Segura-Borrego;Ríos-Reina, Rocío;Cardador-Dueñas, María José;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Morales-Gómez, Mª Lourdes;Rodríguez-Estévez, Vicente;Arce-Jiménez, Lourdes:
Discrimination of defective dry-cured Iberian ham determining volatile compounds by non-destructive sampling and gas chromatography. LWT-Food Science and Technology. 2022. Vol: 154. 10.1016/j.lwt.2021.112785.
M.P. Segura-Borrego;Ríos-Reina, Rocío;Galán-Soldevilla, Hortensia;Forero-Vizcaino, Francisco Javier;Venegas, Montserrat;Ruiz-Pérez-Cacho, María Del Pilar;Morales-Gómez, Mª Lourdes;Callejón-Fernández, Raquel Mª:
Influence of the ripening chamber's geographical location on dry-cured Iberian ham's key odorants. Food Research International. 2022. Vol: 153. Núm: 110977. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2022.110977.
Azcarate, Silvana M.;Ríos-Reina, Rocío;Amigo, José M.;Goicoechea, Héctor C. :
Data handling in data fusion: Methodologies and applications. Trends in Analytical Chemistry. 2021. Vol: 143. Núm: 116355. https://doi.org/10.1016/j.trac.2021.116355.
Ríos-Reina, Rocío;Camacho, Francisco ;Morales-Gómez, Mª Lourdes;Jiménez-herrera, Brígida ;Callejón-Fernández, Raquel Mª:
Influence of Irrigation Modalities (Irrigation Management and Dryland), Fruit Ripening, and Cultivation Modality (Organic and Conventional) on Quality. European Journal of Lipid Science And Technology. 2021. Núm: 2000375. DOI: 10.1002/ejlt.202000375.
Ríos-Reina, Rocío;Caballero, Daniel ;Azcarate, Silvana M.;García-González, Diego Luis;Amigo-Rubio, José Manuel;Callejón-Fernández, Raquel Mª:
VinegarScan: A Computer Tool Based on Ultraviolet Spectroscopy for A Rapid Authentication of Wine Vinegars. Chemosensors. 2021. Vol: 9. Núm: 11. https://doi.org/10.3390/chemosensors9110296.
Ríos-Reina, Rocío;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Amigo-Rubio, José Manuel:
Feasibility of a rapid and non-destructive methodology for the study and discrimination of pine nuts using near-infrared hyperspectral analysis and ch. Food Control. 2021. Vol: 130. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2021.108365.
Hernández¿jiménez, Miriam ; Revilla, Isabel;Arce-Jiménez, Lourdes;Cardador-Dueñas, María José;Ríos-Reina, Rocío;González¿martín, Inmaculada ;Vivar¿quintana., Ana María :
Authentication of the Montanera Period on Carcasses of Iberian Pigs by Using Analytical Techniques and Chemometric Analyses. Animals. 2021. Vol: 11. https://doi.org/10.3390/ani11092671.
Ríos-Reina, Rocío;Camiña, Jose ;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Azcarate, Silvana M.:
Spectralprint techniques for wine and vinegar characterization, authentication and quality control: Advances and projections. Trends in Analytical Chemistry. 2021. Vol: 134. Núm: 116121. https://doi.org/10.1016/j.trac.2020.116121.
M.P. Segura-Borrego;Ríos-Reina, Rocío;Ubeda, Cristina;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Morales-Gómez, Mª Lourdes:
Comparison of the Novel Thin Film-Solid Phase Microextraction and Sorptive Extraction Methods for Picual and Hojiblanca Olive Oil Volatile Fraction An. Foods: Open Access Journal. 2020. Vol: 9. Núm: 748. Pág. 1-18. doi.org/10.3390/foods9060748 .
Ríos-Reina, Rocío;Azcarate, Silvana M;Camiña, José M;Callejón-Fernández, Raquel Mª:
Assessment of UV-visible spectroscopy as a useful tool for determining grape-must caramel in high-quality wine and balsamic vinegars . Food Chemistry. 2020. Vol: 323. 10.1016/j.foodchem.2020.126792.
Ríos-Reina, Rocío;M.P. Segura-Borrego;Morales-Gómez, Mª Lourdes;Callejón-Fernández, Raquel Mª:
Characterization of the aroma profile and key odorants of the Spanish PDO wine vinegars. Food Chemistry. 2020. Vol: 311. Pág. 126-012. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.126012.
Ríos-Reina, Rocío;Azcarate, Silvana M;Camiña, Jose M;Callejón-Fernández, Raquel Mª:
Sensory and spectroscopic characterization of Argentinean wine and balsamic vinegars: A comparative study with European vinegars . Food Chemistry. 2020. Vol: 323. 10.1016/j.foodchem.2020.126791.
Ríos-Reina, Rocío;Azcarate, Silvana;Camiña, J. M. ;Goicoechea, H.c. :
Multi-level Data Fusion Strategies for Modeling Three-way Electrophoresis Capillary and Fluorescence Arrays Enhancing Geographical and Grape variety C. Analytica Chimica Acta. 2020. Vol: in press.
Cardador-Dueñas, María José;Ríos-Reina, Rocío;Arce-Jiménez, Lourdes:
En Búsqueda De Nuevas Metodologías Para Clasificar Aceites De Oliva Según Su Calidad. Almazaras. 2020. Pág. 64-68.
Ríos-Reina, Rocío;Ocaña-Gonzalez, Juan Antonio;Azcarate, Silvana M;Perez-Bernal, Juan Luis;Villar-Navarro, Mercedes;Callejón-Fernández, Raquel Mª:
Excitation-Emission fluorescence as a tool to assess the presence of grape-must caramel in PDO wine vinegars.. Food Chemistry. 2019. Vol: 287. Pág. 115-125. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.02.008.
Morales-Gómez, Mª Lourdes;Fierro-Risco, Jesús;Ríos-Reina, Rocío;Ubeda, Cristina;Paneque-Macías, Patricia:
Influence of Saccharomyces cerevisiae and Lachancea thermotolerans co-inoculation on volatile profile in fermentations of a must with a high sugar con. Food Chemistry. 2019. Núm: 276. Pág. 427-435. 10.1016/j.foodchem.2018.10.041.
Ríos-Reina, Rocío;M.P. Segura-Borrego;García-González, Diego Luis;Morales-Gómez, Mª Lourdes;Callejón-Fernández, Raquel Mª:
A Comparative Study of the Volatile Profile of Wine Vinegars with Protected Designation of Origin by Headspace Stir Bar Sorptive Extraction . Food Research International. 2019. Vol: 123. Pág. 298-310. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2019.04.071.
Ríos-Reina, Rocío;Azcarate, Silvana M;Camiña, Jose;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Amigo-Rubio, José Manuel:
Application of hierarchical classification models and reliability estimation by bootstrapping, for authentication and discrimination of wine vinegars . Chemometrics and Intelligent Laboratory Systems. 2019. Vol: 191. Pág. 42-53. https://doi.org/10.1016/j.chemolab.2019.06.001.
Ríos-Reina, Rocío;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Savorani, Francesco;Amigo-Rubio, José Manuel;Cocchi, Marina:
Data fusion approaches in spectroscopic characterization and classification of PDO wine vinegars. Talanta. 2019. Vol: 198. Pág. 560-572. https://doi.org/10.1016/j.talanta.2019.01.100.
Ríos-Reina, Rocío;Morales-Gómez, Mª Lourdes;García-González, Diego Luis;Amigo-Rubio, José Manuel;Callejón-Fernández, Raquel Mª:
Sampling methods for the study of volatile profile of PDO wine vinegars. A comparison using multivariate data analysis . Food Research International. 2018. Vol: 105. Pág. 880-896. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2017.12.001.
Ríos-Reina, Rocío;García-González, Diego Luis;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Amigo-Rubio, José Manuel:
NIR spectroscopy and chemometrics for the typification of Spanish wine vinegars with a Protected Designation of Origin. Food Control. 2018. Vol: 89. Pág. 108-116. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2018.01.031.
Ortiz-Romero, Clemente;Ríos-Reina, Rocío;Morales-Gómez, Mª Lourdes;García-González, Diego Luis;Callejón-Fernández, Raquel Mª:
A viability study of C-O isotope fingerprint for different geographical provenances of Spanish wine vinegars. European Food Research and Technology. 2018. Vol: 244. Pág. 1159-1167. https://doi.org/10.1007/s00217-017-3026-8.
Ríos-Reina, Rocío;Elcoroaristizabal, Saioa;Ocaña-Gonzalez, Juan Antonio;García-González, Diego Luis;Amigo-Rubio, José Manuel;Callejón-Fernández, Raquel Mª:
Characterization and authentication of Spanish PDO wine vinegars using multidimensional fluorescence and chemometrics. Food Chemistry. 2017. Vol: 230. Pág. 108-116. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.02.118.
Ríos-Reina, Rocío;Callejón-Fernández, Raquel Mª;OLIVER-POZO, CELIA;Amigo-Rubio, José Manuel;García-González, Diego Luis:
ATR-FTIR as a potential tool for controlling high quality vinegar categories. Food Control. 2017. Vol: 78. Pág. 230-237. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2017.02.065.
Vergara, Diego;Ríos-Reina, Rocío;Ubeda, Cristina;Escudero-Gilete, Maria Luisa;Callejón-Fernández, Raquel Mª:
Menús ofertados en centros de educación infantil de Sevilla: adecuación a criterios nutricionales y a las recomendaciones dietéticas. Nutrición Hospitalaria. 2016. Vol: 33. Núm: 3. Pág. 671-677. http://dx.doi.org/10.20960/nh.277.
Callejón-Fernández, Raquel Mª;Ubeda, Cristina;Ríos-Reina, Rocío;Morales-Gómez, Mª Lourdes;Troncoso-Gonzalez, Ana Mª:
Recent developments in the analysis of musty odour compounds in water and wine: A review. Journal of Chromatography A. 2016. Vol: 1428. Pág. 72-85. doi:10.1016/j.chroma.2015.09.008.
Castro, Marta;Ríos-Reina, Rocío;Ubeda, Cristina;Callejón-Fernández, Raquel Mª:
Evaluation of school menus: comparing public, private and charter schools. Revista de Nutrição da PUCCAMP. 2016. Vol: 29. Núm: 1. Pág. 97-108. http://dx.doi.org/10.1590/1678-98652016000100010.