RAQUEL MARIA CALLEJON FERNANDEZ

Categoría
Profesor Titular de Universidad

Contacto

Teléfono
Correo electrónico
Área
Nutrición y Bromatología

Investigación

Grupo de investigación

DERIVADOS DE LA UVA (DERIVADOS DE LA UVA)

Proyectos y contratos de investigación

CARACTERIZACIÓN Y OPTIMIZACIÓN DE LOS SISTEMAS DE ENVEJECIMIENTO DE VINOS, BRANDIES Y VINAGRES DE ANDALUCÍA (1 BECARIO PREDOCTORAL). (PAI05-AGR-00767 - Investigador/a)
EVALUACIÓN DE LA CALIDAD Y SEGURIDAD DE CONDIMENTOS OBTENIDOS DE FRUTAS (AGL2007-66417-C02-01 - Investigador/a)
Incentivo al Grupo de Investigación AGR-167 (2017/AGR-167 - Investigador/a)
Incentivo al Grupo de Investigación AGR-167 (2011/AGR-167 - Investigador/a)
Incentivo al Grupo de Investigación AGR-167 (2010/AGR-167 - Investigador/a)
CALIDAD Y AUTENTICIDAD DE PRODUCTOS AGROALIMENTARIOS ESPAÑOLES MEDIANTE TÉCNICAS ESPECTROSCÓPICAS (3852 - Responsable)
Diseño de una plataforma analítica que integre técnicas complementarias para caracterizar multiparamétricamente aceites de oliva virgen ecológicos y c (P18-TP-2850 - Responsable)
CARACTERIZACIÓN Y DISCRIMINACION DE VINAGRES DE VINO ARGENTINOS PARA LA EVALUACIÓN DE SU CALIDAD (PICT-2018-04496/RES401-19 - Participante)
Adquisición de cromatógrafo de gases-detector de espectrometría de masas-olfatométrico con (EQC2019-005785-P - Investigador/a)
Efectos de la ingesta de vinos andaluces de crianza biológica sobre la función endotelial. (12710/0460 - Investigador/a)
Caracterización Química y Bioactividad de Compuestos Derivados de Aminoácidos Aromáticos Relacionados con el Metabolismo de Levaduras (AGL2013-47300-C3-2-R - Investigador/a)
Caracterización Espectroscópica y Sensométrica de Vinagres Andaluces con Denominación de Origen (P12-AGR-1601 - Responsable)
Adquisición de cromatógrafo de gases-detector de masas triple cuadrupolo-olfatómetro con muestreador multipropósito para estudios olfatométricos integ (UNSE15-CE-2941 - Investigador/a)
Asistencia Congreso Internacional del personal dedicado a la investigación (Responsable)
Reparación y Validación de Material Científico (Responsable)
Reparación y Validación de Material Científico (Responsable)
CARACTERIZACIÓN AROMÁTICA DE VINOS ESPUMANTES CHILENOS (DIP 26-2014 - Investigador/a)
Ayuda a la Consolidación del Grupo de Investigación AGR-167 (2009/AGR-167 - Investigador/a)
Ayuda a la Consolidación del Grupo de Investigación AGR-167 (2008/AGR-167 - Investigador/a)
Ayuda a la Consolidación del Grupo de Investigación AGR-167 (2007/AGR-167 - Investigador/a)

Libros publicados

Ramos-Carrillo, Antonio;Escudero-Gilete, Maria Luisa;González-Miret-Martín, María Lourdes;Meléndez-Martínez, Antonio Jesús;Gutiérrez-Praena, Daniel;Prieto Ortega, Ana Isabel;Pichardo-Sánchez, Silvia;Moreno-Toral, Esteban;Martinez-Garcia, Consolacion;Gonzalez-Lara, Francisco;Carmona-Cuenca, Irene;Benito-Hernández, Elena María;Periñán-Domínguez, Ignacio;Molina-pinilla, María Inmaculada;Callejón-Fernández, Raquel Mª:
Quimioinformática, Investigación e Historia de la Farmacia. SECRETARIADO DE RECURSOS AUDIOVISUALES DE LA UNIVERSIDAD DE SEVILLA. 2012. 978-84-15687-19-1

Capítulos en Libros

Ríos-Reina, Rocío;M.P. Segura-Borrego;Ubeda, Cristina;Morales-Gómez, Mª Lourdes;Callejón-Fernández, Raquel Mª:
Fraud, quality and methods for characterization and authentication of vinegars. Pág. 441-461. CRCpress. CRCpress. 2020.
Ubeda, Cristina;Ríos-Reina, Rocío;M.P. Segura-Borrego;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Morales-Gómez, Mª Lourdes:
Vinegar aroma profile and analysis. Pág. 339-378. CRCpress. CRCpress. 2020.
Ríos-Reina, Rocío;Troncoso-Gonzalez, Ana Mª;Morales-Gómez, Mª Lourdes;Thomas, F;Camin, F;Callejón-Fernández, Raquel Mª:
Vinegar. Pág. 273-294. Eurofins Analytics France. Eurofins Analytics France. 2018.
Jiménez-Herrera, Brigida;Rivas Ana;Sánchez-ortiz, Araceli;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Lorenzo-Tovar, Mª Luisa:
Influencia del riego sobre las características organolépticas y el contenido de compuestos fenólicos del aceite de oliva virgen.. Pág. 13-42. Centro Internacional de Excelencia para el aceite de Oliva - GEA Westfalia Separator. Centro Internacional de Excelencia para el aceite de Oliva - GEA Westfalia Separator. 2013.
Callejón-Fernández, Raquel Mª;Ubeda, Cristina;Troncoso-Gonzalez, Ana Mª;Morales-Gómez, Mª Lourdes:
Analytical Methods for the Determination of Arginine. Pág. 1-31. Nova Sciences. Nova Sciences. 2011.
Benito-Hernández, Elena María;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Morales-Gómez, Mª Lourdes;Vega-Holm, Margarita:
Cáncer de mama: Epidemiología, prevención y tratamiento. Pág. 29-38.

Asistencia a congresos

Ríos-Reina, Rocío;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Amigo-Rubio, José Manuel:
Chemical characterization of pine nuts coming from different origin by using near-infrared hyperspectral imaging and chemometrics. Ponencia en Congreso. The 20th International Conference on NIR. Beijing¿, China. 2021
Ortiz, Tamara;Arguelles-Arias, Federico;García-Montes, Josefa-María;Vazquez-Roman, Maria Victoria;Alcudia-Cruz, Ana;Pérez -bernal, José Luis;Callejón-Fernández, Raquel Mª;De Miguel-Rodríguez, Manuel:
EXTRACTO DE ARISTOTELIA CHILENSIS (MAQUI) RICO EN ANTOCIANINAS DISMINUYE LA INFLAMACIÓN TISULAR MEDIANTE LA INHIBICIÓN DEL INFLAMASOMA NLRP3 E IL-1B E. Poster en Congreso. LXXX Congreso de la SEPD. Madrid, España. 2021
Ríos-Reina, Rocío;Azcarate, Silvana M;Camiña, Jose M;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Amigo-Rubio, José Manuel:
Autentificación y clasificación de vinagres de vino por espectroscopía UV-vis y modelos jerárquicos de clasificación con estimación de confiabilidad: . Poster en Congreso. 10º CONGRESO ARGENTINO DE QUÍMICA ANALÍTICA. Santa Rosa, La Pampa, Argentina. 2019
Callejón-Fernández, Raquel Mª:
10º Congreso Argentino de Química Analítica. Conferencias impartidas en Congreso. 10º CONGRESO ARGENTINO DE QUÍMICA ANALÍTICA. Santa Rosa, La Pampa, Argentina. 2019
Callejón-Fernández, Raquel Mª:
Estrategias analíticas para la caracterización aromática de alimentos: El vinagre de vino como caso particular.. Sesión plenaria en Congreso. 10º CONGRESO ARGENTINO DE QUÍMICA ANALÍTICA. Santa Rosa, La Pampa, Argentina. 2019
Gutiérrez-Praena, Daniel;Carrascal-Moreno, Maria Livia;Guzmán-Guillén, Remedios;Sánchez-Hidalgo, Marina;Ríos-Reina, Rocío;Ruiz-Laza, Rocío;Talero-Barrientos, Elena;Callejón-Fernández, Rocío;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Casas-Delgado, Marta;Ruiz De La Haba, Rafael;Garcia-Miranda, Pablo:
El uso de una escape room como recurso docente en la Facultad de Farmacia. Comunicación en congreso. V Congreso de Innovación Educativa y Docencia en Red. Valencia. 2019
Gutiérrez-Praena, Daniel;Guzmán-Guillén, Remedios;Sánchez-Hidalgo, Marina;Ríos-Reina, Rocío;Ruiz-Laza, Rocío;Talero-Barrientos, Elena;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Callejón-Fernández, Rocío;Casas-Delgado, Marta;Garcia-Miranda, Pablo;Carrascal-Moreno, Maria Livia:
THE USE OF AN ESCAPE ROOM AS AN INNOVATIVE TEACHING TOOL IN PHARMACY STUDIES. Comunicación en congreso. V Congreso de Innovación Educativa y Docencia en Red. Valencia. 2019
Gutiérrez-Praena, Daniel;Carrascal-Moreno, Maria Livia;Guzmán-Guillén, Remedios;Sánchez-Hidalgo, Marina;Ríos-Reina, Rocío;Ruiz-Laza, Rocío;Talero-Barrientos, Elena;Callejón-Fernández, Rocío;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Casas-Delgado, Marta;Ruiz De La Haba, Rafael;Garcia-Miranda, Pablo:
Implementation of a multidisciplinary escape room as an inovative learning tool at the Faculty of Pharmacy: FarmaEscape. Comunicación en congreso. 25th Annual Conference of the European Association of Faculties of Pharmacy. Cracovia, Polonia. 2019
Ríos-Reina, Rocío;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Azcarate, Silvana M:
UV-vis spectroscopy application to classify Spanish wine vinegars from different protected designation of origin and different aging categories.. Comunicación en congreso. VII Congreso Internacional de Ciencia y Tecnología de Alimentos. Córdoba, Argentina. 2018
Azcarate, Silvana M;Ríos-Reina, Rocío;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Camiña, Jose M:
Argentinean wine vinegars, sensory and spectroscopic characterization: a comparative study with European wine vinegars. Comunicación en congreso. VII Congreso Internacional de Ciencia y Tecnología de Alimentos. Córdoba, Argentina. 2018
Ríos-Reina, Rocío;Ocaña-Gonzalez, Juan Antonio;Perez-Bernal, Juan Luis;Villar-Navarro, Mercedes;Callejón-Fernández, Raquel Mª:
Excitation-Emission fluorescence as a tool to assess a fraud and counterfeit issue related to aging in the wine vinegar industry. Poster en Congreso. X Iberian Conference Spectroscopy and XXVI National Spectroscopy Meeting. Lisboa, Portugal. 2018
Ríos-Reina, Rocío;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Savorani, Francesco;Amigo-Rubio, José Manuel;Cocchi, Marina:
A mid-level data fusion approach for a spectroscopic characterization and classification of PDO wine vinegars. Poster en Congreso. XVII CHEMOMETRICS IN ANALYTICAL CHEMISTRY. Dalhousie University, Halifax, CANADA. 2018
Ríos-Reina, Rocío;Morales-Gómez, Mª Lourdes;Amigo-Rubio, José Manuel;García-González, Diego Luis;Callejón-Fernández, Raquel Mª:
A comparative study of the volatile profile of Spanish wine vinegars with Protected Designation of Origin by Headspace Stir Bar Sorptive Extraction. Poster en Congreso. In Vino Analytica Scentia. Salamanca. 2017
Ríos-Reina, Rocío;Elcoroaristizabal, Saioa;Morales-Gómez, Mª Lourdes;García-González, Diego Luis;Amigo-Rubio, José Manuel;Callejón-Fernández, Raquel Mª:
Fluorescence spectroscopy, PARAFAC and Support Vectors Machines for characterization and classification of Spanish PDO wine vinegars. Poster en Congreso. In Vino Analytica Scentia. Salamanca. 2017
Ríos-Reina, Rocío;García-González, Diego Luis;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Amigo-Rubio, José Manuel:
Application of Near-infrared (NIR) spectroscopy and chemometrics to classify and authentify wine vinegars from different Protected Desingation of Orig. Poster en Congreso. 18th International Conference on Near Infrared Spectroscopy. AAHRUS, ODENSE, COPENHAGUE; DINAMARCA. 2017
Ríos-Reina, Rocío;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Amigo-Rubio, José Manuel;García-González, Diego Luis:
Typifying wine vinegars under PDO by means of Near-Infrared spectroscopy and multivariate data analysis. Poster en Congreso. FoodIntegrity Conference 2017-­¿ Assuring the integrity of the food chain: Turning science into solutions. PARMA , ITALIA. 2017
Ríos-Reina, Rocío;Ortiz-Romero, Clemente;Morales-Gómez, Mª Lourdes;Puentes, Antonio;Vallesquino-Laguna, Pedro;Jiménez-Herrera, Brigida;Callejón-Fernández, Raquel Mª:
Influence of olive washing on the volatile profile of an organic extra virgin olive oil. Poster en Congreso. XVI Reunión Científica de la Sociedad Española de Cromatografía y Técnicas Afines- SECyTA 2016. Sevilla. 2016
Ortiz-Romero, Clemente;Camacho, Francisco;Ríos-Reina, Rocío;Morales-Gómez, Mª Lourdes;Jiménez-Herrera, Brigida;Callejón-Fernández, Raquel Mª:
Monitoring the volatile profile of extra virgin olive oils from Picual and Hojiblanca varieties grown under three conditions: Conventional irrigation,. Poster en Congreso. XVI Reunión Científica de la Sociedad Española de Cromatografía y Técnicas Afines- SECyTA 2016. Sevilla. 2016
Morales-Gómez, Mª Lourdes;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Ordóñez-Díaz, José Luis;Troncoso-Gonzalez, Ana Mª;García-Parrilla, Mª Del Carmen:
Comparative assessment of software for non-targeted data analysis in the study of the volatile fingerprint changes during storage of a strawberry beve. Poster en Congreso. XVI Reunión Científica de la Sociedad Española de Cromatografía y Técnicas Afines. Sevilla. 2016
Ortiz-Romero, Clemente;Ríos-Reina, Rocío;García-González, Diego Luis;Morales-Gómez, Mª Lourdes;Callejón-Fernández, Raquel Mª:
H-C-O Isotope ratio analysis as a valid tool to certify the authenticity and geographical origin of wine vinegars with protected designation of origin. Poster en Congreso. XVI Reunión Científica de la Sociedad Española de Cromatografía y Técnicas Afines- SECyTA 2016. Sevilla. 2016
Morales-Gómez, Mª Lourdes;Ubeda, Cristina;Callejón-Fernández, Raquel Mª:
Smartphone as an economic an reliable tool for monitoring sparkling wine browning process. Poster en Congreso. XXV National Spectroscopy Meeting. IX Iberian Spectroscopy Conference. Alicante, España. 2016
Callejón-Fernández, Raquel Mª;Ubeda, Cristina;Morales-Gómez, Mª Lourdes:
Smartphone as an economic an reliable tool for monitoring sparkling wine browning process. Poster en Congreso. XXV National Spectroscopy Meeting. IX Iberian Spectroscopy Conference. Alicante, España. 2016
Ríos-Reina, Rocío;OLIVER-POZO, CELIA;Amigo-Rubio, José Manuel;Callejón-Fernández, Raquel Mª;García-González, Diego Luis:
ATR-FTIR spectroscopy as a useful tool for characterizing wine vinegars with Protected Designation of Origin. Poster en Congreso. XXV Reunión Nacional de Espectroscopia (XXV RNE) - IX Congreso Ibérico de Espectroscopia (IX CIE). Alicante. 2016
Callejón-Fernández, Raquel Mª;Villar-Navarro, Mercedes;Ubeda, Cristina;Morales-Gómez, Mª Lourdes;Perez-Bernal, Juan Luis:
Smartphone as an economic and reliable tool for monitoring sparkling wine browning process. Poster en Congreso. XXV NATIONAL SPECTROSCOPY MEETING (XXV RNE), IX IBERIAN SPECTROSCOPY CONFERENCE (IX CIE). ALICANTE (SPAIN). 2016
Ríos-Reina, Rocío;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Ocaña-Gonzalez, Juan Antonio;Morales-Gómez, Mª Lourdes;García-González, Diego Luis;Amigo-Rubio, José Manuel:
Discrimination of DOP Andalusian Vinegars by combining Multidimensional Fluorescence and Chemometric approaches. Poster en Congreso. XXV Reunión Nacional de Espectroscopia (XXV RNE) - IX Congreso Ibérico de Espectroscopia (IX CIE). Alicante. 2016
Ubeda, Cristina;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Peña Neira, Alvaro:
Characterization of Glycosidically Bound Aroma Compounds of País cv. grapes of different Chilean zones.. Poster en Congreso. Macrowine. Changings, Nyos, Suiza. 2016
Ríos-Reina, Rocío;OLIVER-POZO, CELIA;Amigo-Rubio, José Manuel;Callejón-Fernández, Raquel Mª;García-González, Diego Luis:
Characterization of wine vinegars with protected designation of origin by ATR-FTIR spectroscopy. Poster en Congreso. Assuring the integrity of the food chain: Fighting food fraud. Prague, Czech Republic. 2016
Ubeda, Cristina;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Peña-neira, Alvaro;Morales-Gómez, Mª Lourdes:
Comparison of the volatile profile of Chilean Sparkling wines made by charmat and champenoise production method. Poster en Congreso. Invino Analytical Scientia 2015. Trento, Italia. 2015
Elcoroaristizabala, Saioa;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Amigo-Rubio, José Manuel;Ocaña-Gonzalez, Juan Antonio;Morales-Gómez, Mª Lourdes;Ubeda, Cristina:
Fluorescence Excitation-Emission Matrix (EEM) spectroscopy as a tool for determining quality of sparkling wines. Poster en Congreso. Invino Analytical Scientia 2015. Trento, Italia. 2015
Jiménez-Herrera, Brigida;Sánchez-ortiz, Araceli;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Rivas Ana:
VIRGIN OLIVE OIL TASTING: INFLUENCE OF AGRONOMIC PARAMETERS AND OLIVE RIPENING ON SENSORY ATTRIBUTES AND PHENOLIC COMPOUNDS. Ponencia en Congreso. 7th International Conference and Exhibition on Nutraceuticals and Functional Foods. ESTAMBUL (TURQUÍA). 2014
Callejón-Fernández, Raquel Mª;Ubeda, Cristina;Troncoso-Gonzalez, Ana Mª;Moreno-Rojas, José Manuel;Peña-Rodríguez, Francisco;Morales-Gómez, Mª Lourdes:
Impact odorant in persimmon vinegars. Poster en Congreso. 14th Weurman Flavour Research Symposium. . 2014
Ubeda, Cristina;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Troncoso-Gonzalez, Ana Mª;Morales-Gómez, Mª Lourdes:
Characterisation of volatile composition of Chilean sparkling wines. Poster en Congreso. 14th Weurman Flavour Research Symposium. . 2014
Gutiérrez-Praena, Daniel;Guzmán-Guillén, Remedios;Maisanaba-Hernández, Sara;Cameán-Fernández, Ana Maria;Callejón-Fernández, Rocío;Callejón-Fernández, Raquel Mª:
PARTICIPACION DEL AREA DE TOXICOLOGIA EN LA ASIGNATURA DE LCC "JORNADAS DE INICIACION A LA INVESTIGACION". Poster en Congreso. XX Congreso Español de Toxicología y IV Iberoamericano. SALAMANCA. 2013
Ordóñez-Díaz, José Luis;Alvarez-Fernández, María Antonia;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Morales-Gómez, Mª Lourdes;García-Parrilla, Mª Del Carmen:
Evaluation of Biogenic Amines in Products Obtained by Alcoholic and Gluconic Fermentation of Strawberries.. Comunicación en congreso. 3rd International Conference on Acetic Acid Bacteria Vinegar and Other Products (AAB2012). Córdoba, Spain. 2012
Callejón-Fernández, Raquel Mª;Ubeda, Cristina;Hidalgo, Claudio;Mateo, Estíbaliz;Troncoso-Gonzalez, Ana Mª;Morales-Gómez, Mª Lourdes:
Changes in amino acids content during the production of strawberry and persimmon vinegars. Ponencia en Congreso. Third International Conference on acetic acid bacteria , vinegars and other products. Córdoba. 2012
Callejón-Fernández, Raquel Mª;Ordóez, Jose Luis:
DETERMINATION OF BIOGENIC AMINES IN VINEGARS USING SOLID-PHASE EXTRACTION AND 6-AMINOQUINOLYL-N-HYDROXYSUCCINIMIDYL CARBAMATE ASDERIVATIZING AGENT. Poster en Congreso. Third International Conference on Acetic Acid Bacteria. Vinegar and other products. Córdoba. 2012
Ordóñez-Díaz, José Luis;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Morales-Gómez, Mª Lourdes;García-Parrilla, Mª Del Carmen:
DETERMINATION OF BIOGENIC AMINES IN VINEGARS USING SOLID-PHASE EXTRACTION AND 6-AMINOQUINOLIL-N-HYDROXYSUCCINIMIDYL CARBAMATE AS DERIVATIZING AGENT. Poster en Congreso. 3rd International Conference on Acetic Acid Bacteria Vinegar and Other Products (AAB2012). Córdoba, Spain. 2012
Ubeda, Cristina;Balsera, Celia;Troncoso-Gonzalez, Ana Mª;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Morales-Gómez, Mª Lourdes:
DETERMINACIÓN DE CARBAMATO DE ETILO EN VINAGRES.. Comunicación en congreso. XI CONGRESO NACIONAL DE INVESTIGACIÓN ENOLÓGICA. Campus de la Asunción, Jerez de la Frontera, Cádiz, España. 2011
Ubeda, Cristina;Balsera, Celia;Troncoso-Gonzalez, Ana Mª;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Morales-Gómez, Mª Lourdes:
DETERMINACIÓN DE CARBAMATO DE ETILO EN VINAGRES.. Comunicación en congreso. XI CONGRESO NACIONAL DE INVESTIGACIÓN ENOLÓGICA. Campus de la Asunción, Jerez de la Frontera, Cádiz, España. 2011
Callejón-Fernández, Raquel Mª;Amigo-Rubio,Jose Manuel;Ocaña-Gonzalez, Juan Antonio;Callejon-Mochon, Manuel;Morales-Gómez, Mª Lourdes:
CLASIFICACIÓN DE VINAGRES DE JEREZ MEDIANTE FLUORESCENCIA MULTIDIMENSIONAL COMBINADA CON TÉCNICAS QUIMIOMÉTRICAS.. Poster en Congreso. XI CONGRESO NACIONAL DE INVESTIGACIÓN ENOLÓGICA. Campus de la Asunción, Jerez de la Frontera, Cádiz, España. 2011
Callejón-Fernández, Raquel Mª;Amigo-Rubio,Jose Manuel;Ocaña-Gonzalez, Juan Antonio;Callejon-Mochon, Manuel;Morales-Gómez, Mª Lourdes:
CLASIFICACIÓN DE VINAGRES DE JEREZ MEDIANTE FLUORESCENCIA MULTIDIMENSIONAL COMBINADA CON TÉCNICAS QUIMIOMÉTRICAS.. Poster en Congreso. XI CONGRESO NACIONAL DE INVESTIGACIÓN ENOLÓGICA. Campus de la Asunción, Jerez de la Frontera, Cádiz, España. 2011
Ubeda, Cristina;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Troncoso-Gonzalez, Ana Mª;Moreno-Rojas, José Manuel;Peña-Rodriguez, Francisco De Paula;Morales-Gómez, Mª Lourdes:
IMPACT ODORANT IN STRAWBERRY VINEGARS. Poster en Congreso. XIII WEURMAN FLAVOUR RESEARCH SYMPOSIUM () (.2011.ZARAGOZA, ESPAÑA). ZARAGOZA, ESPAÑA. 2011
Ubeda, Cristina;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Troncoso-Gonzalez, Ana Mª;Moreno-Rojas, José Manuel;Peña-Rodriguez, Francisco De Paula;Morales-Gómez, Mª Lourdes:
IMPACT ODORANT IN STRAWBERRY VINEGARS. Poster en Congreso. XIII WEURMAN FLAVOUR RESEARCH SYMPOSIUM () (.2011.ZARAGOZA, ESPAÑA). ZARAGOZA, ESPAÑA. 2011
Ubeda, Cristina;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Hidalgo-,Claudio;Mateo-,Estibaliz;Torija-,Maria Jesus;Troncoso-, Ana María;Morales-Gómez, Mª Lourdes:
PERSIMMON AND STRAWBERRY VINEGARS: DETERMINATION OF MAJOR AROMA COMPOUNDS BY STATIC HEADSPACE/GAS CHROMATOGRAPHY/MASS SPECTROMETRY. Comunicación en congreso. INTERNATIONAL CONFERENCE ON FOOD INNOVATION, FOODINNOVA-2010 () (.2010.VALENCIA). . 2010
Callejón-Fernández, Raquel Mª;Clavijo-Rodríguez, Almudena;Ortigueira-Sánchez, Pablo;Troncoso-Gonzalez, Ana Mª;Paneque-Macías, Patricia;Morales-Gómez, Mª Lourdes:
VOLATILE PROFILE OF ORGANIC RED WINES PRODUCED BY DIFFERENT SELECTED SACCHAROMYCES CEREVISIAE STRAIN: AUTOCHTHONOUS AND COMMERCIAL. Poster en Congreso. VI SYMPOSIUM IN VINO ANALYTICA SCIENTIA. ANGERS, FRANCIA. 2009
Callejón-Fernández, Raquel Mª;Torija-,María Jesús;Mas-, Albert;Troncoso-Gonzalez, Ana Mª;Morales-Gómez, Mª Lourdes:
ESTUDIO DEL PERTIL VOLATILE DE VINAGRES DE VINO TINTO DURANTE EL ENVEJECIMIENTO EN BARRICAS DE DIFERENTES MADERAS. Poster en Congreso. X NATIONAL CONFERENCE IN ENOLOGY RESEARCH. ORENSE, Spain. 2009
Callejón-Fernández, Raquel Mª;Cerezo-Lopez, Ana Belen;Tesfaye-W.Michel, Wendu;García-Parrilla, Mª Del Carmen;Lopez-Martinez, Maria Angeles;Ocete-,Rafael;Morales-Gómez, Mª Lourdes:
CHARACTERIZATION OF VINEGAR OBTAINED FROM A POPULATION OF WILDE VID, VITIS VINÍFERA L. SUBSPECIE SYLVESTRIS (GMELIN) HEGI, VALLE DE IREGUA (LA RIOJA). Comunicación en congreso. X NATIONAL CONFERENCE IN ENOLOGY RESEARCH. ORENSE, Spain. 2009
Clavijo-Rodríguez, Almudena;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Lopez-Calderon, Isabel;Morales-Gómez, Mª Lourdes;Paneque-Macías, Patricia:
PRELIMINARY SELECTION OF AUTOCHTHONOUS SACCHAROMYCES STRAINS FROM RONDA (MALAGA, SOUTHERN SPAIN). Poster en Congreso. BIOMICROWORLD 2009. III INTERNATIONAL CONFERENCE ON ENVIRONMENTAL, INDUSTRIAL AND APPLIED MICROBIOLOGY (3) (3.2009.LISBOA, PORTUGAL). LISBOA, PORTUGAL. 2009
Callejón-Fernández, Raquel Mª;Popielarz-,Marta J;Amigo-Rubio,Jose Manuel;Morales-Gómez, Mª Lourdes;Troncoso-Gonzalez, Ana Mª;Toldam-Andersen-,T. B.;Petersen-,Mikael A.:
IMPROVEMENTS ON GC-MS AROMA PROFILE OF ILDRØD PIGEON (MALUS DOMESTICA) APPLES EXPOSED TO DIFFERENT LENGTH OF RIPENING TIME BY USING PARAFAC2. Comunicación en congreso. THREE-WAY METHODS IN CHEMISTRY AND PSYCHOLOGY, TRICAP 2009 () (.2009.VALL DE NÚRIA (ESPAÑA)). VALL DE NÚRIA (ESPAÑA). 2009
Callejón-Fernández, Raquel Mª;Popielarz-,Marta J;Amigo-Rubio,Jose Manuel;Morales-Gómez, Mª Lourdes;Troncoso-Gonzalez, Ana Mª;Toldam-Andersen-,T. B.;Petersen-,Mikael A:
EFFECTS OF DIFFERENT LENGTH OF EXPOSURE TIME AFTER COLD STORAGE ON AROMA PROFILE OF ILDRØD PIGEON (MALUS DOMESTICA) APPLES. Poster en Congreso. 11TH SCANDINAVIAN SYMPOSIUM ON CHEMOMETRICS () (.2009.LOEN/STRYN, NORUEGA). LOEN/STRYN, NORUEGA. 2009
Callejón-Fernández, Raquel Mª;Morales-Gómez, Mª Lourdes;Troncoso-, Ana María;Da Silva-Ferreira,Cesar:
TARGETING AROMATIC SUBSTANCES ON THE TYPICAL AROMA OF SHERRY VINEGAR. Poster en Congreso. XII WEURMAN FLAVOUR RESEARCH SYMPOSIUM () (.2008.INTERLAEN (SUIZA)). INTERLAEN (SUIZA). 2008
Callejón-Fernández, Raquel Mª;Tesfaye-W.Michel, Wendu;Torija-,María Jesús;Mas-, Albert;Troncoso-Gonzalez, Ana Mª;Morales-Gómez, Mª Lourdes:
ESTUDIO COMPARATIVO DEL CONSUMO DE AMINOÁCIDOS Y AMONIO EN ACETIFICACIONES CON CULTIVO SUPERFICIAL Y SUMERGIDO. Poster en Congreso. IX RESEARCH CONFERENCE GIENOL. BADAJOZ, SPAIN. 2007
Callejón-Fernández, Raquel Mª;Morales-Gómez, Mª Lourdes;Troncoso-Gonzalez, Ana Mª:
DETERMNACIÓN DE AMINOÁCIDOS EN VINAGRES MEDIANTE CLAE EMPLEANDO EL REACTIVO 6-AMINOQUINOLIL-N HIDROXISUCCIMIDIL CARBAMATO (AQC): PUESTA A PUNTO Y APLI. Comunicación en congreso. Second Symposium on Research+Development+Innovation for Vinegar Production. CÓRDOBA (ESPAÑA). 2006
Callejón-Fernández, Raquel Mª;Troncoso-Gonzalez, Ana Mª;Morales-Gómez, Mª Lourdes:
DETERMINACIÓN DE AMINOÁCIDOS DURANTE EL PROCESO DE ACETIFICACIÓN MEDIANTE CLAE EMPLEANDO EL REACTIVO AQC: PUESTA A PUNTO Y APLICACIÓN DEL MÉTODO.. Comunicación en congreso. XXIX CONGRESO MUNDIAL DE LA VIÑA Y EL VINO (29) (29.2006.LOGROÑO). LOGROÑO. 2006
Callejón-Fernández, Raquel Mª;Troncoso-Gonzalez, Ana Mª;Morales-Gómez, Mª Lourdes:
ANALYSIS OF CHLOROANISOLS AND CHLOROPHENOLS IN CORK BY STIR BAR SORPTIVE EXTRACTION. Comunicación en congreso. IN VINO ANALYTICA SCIENTIA 2005 () (.2005.MONTPELLIER, FRANCIA). MONTPELLIER, FRANCIA. 2005
Benitez-Bellido, Benita;Morales-Gómez, Mª Lourdes;Villaño-Valencia, Débora;Fernández-Pachón, Mª Soledad;Callejón-Fernández, Raquel Mª;García-Parrilla, Mª Del Carmen;Troncoso-Gonzalez, Ana Mª:
EVALUACIÓN SENSORIAL DE VINAGRES ENVEJECIDOS EN MADERA. Comunicación en congreso. JORNADAS CIENTÍFICAS DE LOS GRUPOS DE INVESTIGACIÓN ENOLÓGICA (GENIOL 2005) (8.2005.VALLADOLID, ESPAÑA). VALLADOLID, ESPAÑA. 2005
Callejón-Fernández, Raquel Mª;Hirson, G;Ebeler, S E:
Monitoring of flavor components during fermentations of Cabernet Sauvignon grapes. Comunicación en congreso. . .
Callejón-Fernández, Raquel Mª;Sanchez-gavito, J;Ebeler, S E;Hildergarden, H:
Evaluation of tequilas by instrumental and sensory analysis. Poster en Congreso. . .
Callejón-Fernández, Raquel Mª;Sanchez -gavito, J;Ebeler, S E;Hildergarden, H:
Characterization of gins by sensory and chemical analysis. Poster en Congreso. . .

Artículos publicados

Martín, Andrés;Segura-borrego, Maria Del Pilar;Ríos-Reina, Rocío;Cardador-Dueñas, María José;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Morales-Gómez, Mª Lourdes;Rodríguez-Estévez, Vicente;Arce-Jiménez, Lourdes:
Discrimination of defective dry-cured Iberian ham determining volatile compounds by non-destructive sampling and gas chromatography. LWT-Food Science and Technology. 2022. Vol: 154. 10.1016/j.lwt.2021.112785.
Segura-borrego, Maria Del Pilar;Martín, Andrés;Ríos-Reina, Rocío;Cardador-Dueñas, María José;Morales, M. Lourdes;Arce-Jiménez, Lourdes;Callejón-Fernández, Raquel Mª:
A non-destructive sampling method for food authentication using gas chromatography coupled to mass spectrometry or ion mobility spectrometry. Food Chemistry. 2022. Vol: 373. 10.1016/j.foodchem.2021.131540.
Ríos-Reina, Rocío;Camiña, Jose;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Azcarate, Silvana M.:
Spectralprint techniques for wine and vinegar characterization, authentication and quality control: Advances and projections. Trends in Analytical Chemistry. 2021. Vol: 134. Núm: 116121. https://doi.org/10.1016/j.trac.2020.116121.
Ríos-Reina, Rocío;Camacho, Francisco;Morales-Gómez, Mª Lourdes;Jiménez-herrera, Brígida;Callejón-Fernández, Raquel Mª:
Influence of Irrigation Modalities (Irrigation Management and Dryland), Fruit Ripening, and Cultivation Modality (Organic and Conventional) on Quality. European Journal of Lipid Science And Technology. 2021. Núm: 2000375. DOI: 10.1002/ejlt.202000375.
Stilo, Federico;Cordero, Chiara;M.P. Segura-Borrego;Bicchi, Carlo;Battaglino, Sonia;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Morales-Gómez, Mª Lourdes;Reichenbach, Stephen E.;Mccurry, James;Peroni, Daniela:
Delineating the extra-virgin olive oil aroma blueprint by multiple headspace solid phase microextraction and differential-flow modulated comprehensive. Journal of Chromatography A. 2021. Vol: 1650. https://doi.org/10.1016/j.chroma.2021.462232.
Ríos-Reina, Rocío;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Amigo-Rubio, José Manuel:
Feasibility of a rapid and non-destructive methodology for the study and discrimination of pine nuts using near-infrared hyperspectral analysis and ch. Food Control. 2021. Vol: 130. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2021.108365.
Ortiz, Tamara;De Miguel-Rodríguez, Manuel;Alcudia-Cruz, Ana;Arguelles-Arias, Federico;Begines, Belén;García-Montes, Josefa-María;Pereira, Alejandra;Victoriano, Montserrat;Vazquez-Roman, Maria Victoria;Bernal, Juan Luis;Callejón-Fernández, Raquel Mª:
Native Chilean Berries Preservation and In Vitro Studies of a Polyphenol Highly Antioxidant Extract from Maqui as a Potential Agent against Inflammato. Antioxidants. 2021. Vol: 10. Núm: 6. 10.3390/antiox10060843.
Ríos-Reina, Rocío;Azcarate, Silvana M;Camiña, Jose M;Callejón-Fernández, Raquel Mª:
Sensory and spectroscopic characterization of Argentinean wine and balsamic vinegars: A comparative study with European vinegars. Food Chemistry. 2020. Vol: 323. 10.1016/j.foodchem.2020.126791.
M.P. Segura-Borrego;Ríos-Reina, Rocío;Ubeda, Cristina;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Morales-Gómez, Mª Lourdes:
Comparison of the Novel Thin Film-Solid Phase Microextraction and Sorptive Extraction Methods for Picual and Hojiblanca Olive Oil Volatile Fraction An. Foods: Open Access Journal. 2020. Vol: 9. Núm: 748. Pág. 1-18. doi.org/10.3390/foods9060748.
Ríos-Reina, Rocío;M.P. Segura-Borrego;Morales-Gómez, Mª Lourdes;Callejón-Fernández, Raquel Mª:
Characterization of the aroma profile and key odorants of the Spanish PDO wine vinegars. Food Chemistry. 2020. Vol: 311. Pág. 126-012. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.126012.
Ríos-Reina, Rocío;Azcarate, Silvana M;Camiña, José M;Callejón-Fernández, Raquel Mª:
Assessment of UV-visible spectroscopy as a useful tool for determining grape-must caramel in high-quality wine and balsamic vinegars. Food Chemistry. 2020. Vol: 323. 10.1016/j.foodchem.2020.126792.
Ríos-Reina, Rocío;Azcarate, Silvana M;Camiña, Jose;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Amigo-Rubio, José Manuel:
Application of hierarchical classification models and reliability estimation by bootstrapping, for authentication and discrimination of wine vinegars . Chemometrics and Intelligent Laboratory Systems. 2019. Vol: 191. Pág. 42-53. https://doi.org/10.1016/j.chemolab.2019.06.001.
Ríos-Reina, Rocío;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Savorani, Francesco;Amigo-Rubio, José Manuel;Cocchi, Marina:
Data fusion approaches in spectroscopic characterization and classification of PDO wine vinegars. Talanta. 2019. Vol: 198. Pág. 560-572. https://doi.org/10.1016/j.talanta.2019.01.100.
Ríos-Reina, Rocío;M.P. Segura-Borrego;García-González, Diego Luis;Morales-Gómez, Mª Lourdes;Callejón-Fernández, Raquel Mª:
A Comparative Study of the Volatile Profile of Wine Vinegars with Protected Designation of Origin by Headspace Stir Bar Sorptive Extraction. Food Research International. 2019. Vol: 123. Pág. 298-310. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2019.04.071.
Ríos-Reina, Rocío;Ocaña-Gonzalez, Juan Antonio;Azcarate, Silvana M;Perez-Bernal, Juan Luis;Villar-Navarro, Mercedes;Callejón-Fernández, Raquel Mª:
Excitation-Emission fluorescence as a tool to assess the presence of grape-must caramel in PDO wine vinegars.. Food Chemistry. 2019. Vol: 287. Pág. 115-125. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.02.008.
Ríos-Reina, Rocío;Morales-Gómez, Mª Lourdes;García-González, Diego Luis;Amigo-Rubio, José Manuel;Callejón-Fernández, Raquel Mª:
Sampling methods for the study of volatile profile of PDO wine vinegars. A comparison using multivariate data analysis. Food Research International. 2018. Vol: 105. Pág. 880-896. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2017.12.001.
Ortiz-Romero, Clemente;Ríos-Reina, Rocío;Morales-Gómez, Mª Lourdes;García-González, Diego Luis;Callejón-Fernández, Raquel Mª:
A viability study of C-O isotope fingerprint for different geographical provenances of Spanish wine vinegars. European Food Research and Technology. 2018. Vol: 244. Pág. 1159-1167. https://doi.org/10.1007/s00217-017-3026-8.
Ríos-Reina, Rocío;García-González, Diego Luis;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Amigo-Rubio, José Manuel:
NIR spectroscopy and chemometrics for the typification of Spanish wine vinegars with a Protected Designation of Origin. Food Control. 2018. Vol: 89. Pág. 108-116. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2018.01.031.
Paneque-Macías, Patricia;Morales-Gómez, Mª Lourdes;Callejón-Fernández, Raquel Mª:
Elemental characterisation of Andalusian wine vinegars with protected designation of origin by ICP-OES and chemometric approach. Food Control. 2017. Vol: 75. Pág. 203-210. 10.1016/j.foodcont.2016.12.006.
Ubeda, Cristina;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Troncoso-Gonzalez, Ana Mª;Morales-Gómez, Mª Lourdes:
Consumer acceptance of new strawberry vinegars by preference mapping. International Journal of Food Properties. 2017. Vol: 20. Pág. 2760-2771. 10.1080/10942912.2016.1252388.
Ríos-Reina, Rocío;Callejón-Fernández, Raquel Mª;OLIVER-POZO, CELIA;Amigo-Rubio, José Manuel;García-González, Diego Luis:
ATR-FTIR as a potential tool for controlling high quality vinegar categories. Food Control. 2017. Vol: 78. Pág. 230-237. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2017.02.065.
Perez-Bernal, Juan Luis;Villar-Navarro, Mercedes;Morales-Gómez, Mª Lourdes;Ubeda, Cristina;Callejón-Fernández, Raquel Mª:
The smartphone as an economical and reliable tool for monitoring the browing process in sparkling wine. Computers and Electronics in Agriculture. 2017. Vol: 141. Pág. 248-254. http://dx.doi.org/10.1016/j.compag.2017.07.0290.
Ríos-Reina, Rocío;Elcoroaristizabal, Saioa;Ocaña-Gonzalez, Juan Antonio;García-González, Diego Luis;Amigo-Rubio, José Manuel;Callejón-Fernández, Raquel Mª:
Characterization and authentication of Spanish PDO wine vinegars using multidimensional fluorescence and chemometrics. Food Chemistry. 2017. Vol: 230. Pág. 108-116. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.02.118.
Morales-Gómez, Mª Lourdes;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Ordóñez-Díaz, José Luis;Troncoso-Gonzalez, Ana Mª;García-Parrilla, Mª Del Carmen:
Comparative assessment of software for non-targeted data analysis in the study of volatile fingerprint changes during storage of a strawberry beverage. Journal of Chromatography A. 2017. Vol: 1522. Pág. 70-77. https://doi.org/10.1016/j.chroma.2017.09.056.
Morales-Gómez, Mª Lourdes;Fierro-Risco, Jesús;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Paneque-Macías, Patricia:
Monitoring volatile compounds production throughout fermentation by Saccharomyces and non-Saccharomyces strains using headspace sorptive extraction. Journal of Food Science and Technology. 2017. Vol: 54. Núm: 2. Pág. 538-557. 10.1007/s13197-017-2499-6.
Morales-Gómez, Mª Lourdes;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Ordóñez-Díaz, José Luis;Troncoso-Gonzalez, Ana Mª;García-Parrilla, Mª Del Carmen:
Comparative assessment of software for non-targeted data analysis in the study of volatile fingerprint changes during storage of a strawberry beverage. Journal of Chromatography A. 2017. Vol: 1522. Pág. 70-77.
Elcoroaristizabal, Saioa;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Amigo-Rubio, José Manuel;Ocaña-Gonzalez, Juan Antonio;Morales-Gómez, Mª Lourdes;Ubeda, Cristina:
Fluorescence excitation/emission matrix spectroscopy as a tool for determining quality of sparkling wines.. Food Chemistry. 2016. Vol: 206. Pág. 284-290. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.03.037.
Callejón-Fernández, Raquel Mª;Ubeda, Cristina;Ríos-Reina, Rocío;Morales-Gómez, Mª Lourdes;Troncoso-Gonzalez, Ana Mª:
Recent developments in the analysis of musty odour compounds in water and wine: A review. Journal of Chromatography A. 2016. Vol: 1428. Pág. 72-85. doi:10.1016/j.chroma.2015.09.008.
Castro, Marta;Ríos-Reina, Rocío;Ubeda, Cristina;Callejón-Fernández, Raquel Mª:
Evaluation of school menus: comparing public, private and charter schools. Revista de Nutrição da PUCCAMP. 2016. Vol: 29. Núm: 1. Pág. 97-108. http://dx.doi.org/10.1590/1678-98652016000100010.
Ubeda, Cristina;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Troncoso-Gonzalez, Ana Mª;Moreno-Rojas, José Manuel;Peña-Rodriguez, Francisco De Paula;Morales-Gómez, Mª Lourdes:
A comparative study on aromatic profiles of strawberry vinegars obtained using different conditions in the production process. Food Chemistry. 2016. Vol: 192. Pág. 1051-1059. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2015.07.091.
Vergara, Diego;Ríos-Reina, Rocío;Ubeda, Cristina;Escudero-Gilete, Maria Luisa;Callejón-Fernández, Raquel Mª:
Menús ofertados en centros de educación infantil de Sevilla: adecuación a criterios nutricionales y a las recomendaciones dietéticas. Nutrición Hospitalaria. 2016. Vol: 33. Núm: 3. Pág. 671-677. http://dx.doi.org/10.20960/nh.277.
Ordóñez-Díaz, José Luis;Troncoso-Gonzalez, Ana Mª;García-Parrilla, Mª Del Carmen;Callejón-Fernández, Raquel Mª:
Recent trends in the determination of biogenic amines in fermented beverages - A review. Analytica Chimica Acta. 2016. Vol: 939. Pág. 10-25. https://doi.org/10.1016/j.aca.2016.07.045.
Ubeda, Cristina;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Troncoso-Gonzalez, Ana Mª;Peña-neira, A;Morales-Gómez, Mª Lourdes:
Volatile profile characterisation of Chilean sparkling wines produced by traditional and Charmat methods via sequential stir bar sorptive extraction. Food Chemistry. 2016. Vol: 207. Pág. 261-271. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.03.117.
Callejón-Fernández, Raquel Mª;Rodriguez-Naranjo, Mª Isabel;Ubeda, Cristina;Hornedo -Ortega, Ruth;García-Parrilla, Mª Del Carmen;Troncoso-Gonzalez, Ana Mª:
Reported Foodborne Outbreaks Due to Fresh Produce in the United States and European Union: Trends and Causes. Foodborne Pathogens and Disease. 2015. Vol: 12. Núm: 1. Pág. 32-38. 10.1089/fpd.2014.1821.
Callejón-Fernández, Raquel Mª;Ubeda, Cristina;Hidalgo, C.;Mas, A.;Troncoso-Gonzalez, Ana Mª;Morales-Gómez, Mª Lourdes:
Changes on free amino acids during the alcoholic fermentation of strawberry and persimmon. International Journal of Food Science & Technology. 2015. Vol: 50. Pág. 48-54. 10.1111/ijfs.12661.
Ordóñez-Díaz, José Luis;Sainz, F.;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Troncoso-Gonzalez, Ana Mª;Torija, M. J.;García-Parrilla, Mª Del Carmen:
Impact of gluconic fermentation of strawberry using acetic acid bacteria on amino acids and biogenic amines profile. Food Chemistry. 2015. Vol: 178. Pág. 221-228. doi:10.1016/j.foodchem.2015.01.085.
Morales-Gómez, Mª Lourdes;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Ubeda, Cristina;Gago, C.;Miguel, M.g.;Antunez, M.d.:
Effect of store time at low temperature on the volatile compound composition of Sevillana and Maravilla raspberry. Postharvest Biology and Technology. 2014. Vol: 96. Pág. 128-134.
Jiménez-Herrera, Brigida;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Sánchez-ortiz, Araceli;Ortega-Bernaldo De Quiros (Ugr-Rnm 101), Eduardo;Lorenzo-Tovar, Mª Luisa;Rivas Ana:
AGRONOMIC PARAMETERS, QUALITY INDICES, AND SENSORY ATTRIBUTES OF VIRGIN OLIVE OILS FROM HOJIBLANCA AND PICUDO VARIETIES FROM THREE SUCCESSIVE CROP YEA. European Journal of Lipid Science And Technology. 2014. Vol: 116. Núm: 12. Pág. 1647-1653. https://doi.org/10.1002/ejlt.201400043.
Ubeda, Cristina;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Troncoso-Gonzalez, Ana Mª;Morales-Gómez, Mª Lourdes;García-Parrilla, Mª Del Carmen:
Influence of the production process of strawberry industrial puree on free and glycosidically bound aroma compounds. Innovative Food Science and Emerging Technologies. 2014. Vol: 26. Pág. 381-388.
Callejón-Fernández, Rocío;Callejón-Fernández, Raquel Mª:
PARTICIPACION DEL AREA DE TOXICOLOGIA EN LA ASIGNATURA DE LCC "JORNADAS DE INICIACION A LA INVESTIGACION". Revista de Toxicología. 2013. Vol: 30. Pág. 111-111.
Ubeda, Cristina;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Hidalgo, Claudio;Torija, Mªjesús;Troncoso-Gonzalez, Ana Mª;Morales-Gómez, Mª Lourdes:
Employment of different processes for the production of strawberry vinegars:Effects on antioxidant activity, total phenols and monomeric anthocyanins. LWT-Food Science and Technology. 2013. Vol: 52. Pág. 139-145. 10.1016/j.lwt.2012.04.021.
Ordóñez-Díaz, José Luis;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Morales-Gómez, Mª Lourdes;García-Parrilla, Mª Del Carmen:
A survey of biogenic amines in vinegars. Food Chemistry. 2013. Vol: 141. Núm: 3. Pág. 2713-2719. 10.1016/j.foodchem.2013.05.087.
Rodriguez-Naranjo, Mª Isabel;Ordóñez-Díaz, José Luis;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Cantos-Villar, Emma;García-Parrilla, Mª Del Carmen:
Melatonin is formed during winemaking at safe levels of biogenic amines. Food and Chemical Toxicology. 2013. Vol: 57. Pág. 140-146. http://dx.doi.org/10.1016/j.fct.2013.03.014.
Ubeda, Cristina;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Troncoso-Gonzalez, Ana Mª;Moreno-Rojas, José Manuel;Peña-Rodriguez, Francisco De Paula;Morales-Gómez, Mª Lourdes:
Characterization of odour active compounds in strawberry vinegars. Flavour And Fragrance Journal (Print). 2012. Vol: 27. Núm: 2. Pág. 313-321.
Ubeda, Cristina;Troncoso-Gonzalez, Ana Mª;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Morales-Gómez, Mª Lourdes:
Validation of an analytical method for the determination of ethyl carbamate in vinegars. Talanta. 2012. Vol: 89. Pág. 178-182. doi:10.1016/j.talanta.2011.12.012.
Ubeda, Cristina;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Troncoso-Gonzalez, Ana Mª;Morales-Gómez, Mª Lourdes:
Glycosidically bound aroma compounds and impact odorants of four strawberry varieties. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2012. Vol: 60. Pág. 6095-6102. 10.1021/jf301141f.
Callejón-Fernández, Raquel Mª;Margulies, B;Hirson, G D;Ebeler, S E:
Dynamic Changes in Volatile Compounds During the Fermentation of Cabernet Sauvignon Grapes With and Without Skins.. American Journal of Enology and Viticulture. 2012. Vol: 63. Pág. 301-312.
Callejón-Fernández, Raquel Mª;Amigo-Rubio, José Manuel;Pairo, Erola;Garmón, Sergio;Ocaña-Gonzalez, Juan Antonio;Morales-Gómez, Mª Lourdes:
Classification of Sherry vinegars by combining multidimensional fluorescence, parafac and different classification approaches. Talanta. 2012. Vol: 88. Pág. 456-462.
Jiménez-Herrera, Brigida;Rivas Ana;Sánchez-ortiz, Araceli;Lorenzo-Tovar, Mª Luisa;Úbeda-muñoz, Margarita;Callejón-Fernández, Raquel Mª;,Eduardo:
INFLUENCIA DEL PROCESO DE MADURACIÓN DEL FRUTO EN LA CALIDAD SENSORIAL DE ACEITES DE OLIVA VIRGEN DE LAS VARIEDADES PICUAL, HOJIBLANCA Y PICUDO. Grasas y Aceites. 2012. Vol: 63. Núm: 4. Pág. 403-410. doi : 10.3989/gya.058212.
Jiménez-Herrera, Brigida;Lorenzo-Tovar, Mª Luisa;Úbeda- Muñoz, Margarita;Callejón-Fernández, Raquel Mª;,Eduardo:
Influencia del proceso de maduración del fruto en la calidad sensorial de aceites de oliva virgen de las variedades Picual, Hojiblanca y Picudo. Grasas y Aceites. 2012. Vol: 63. Núm: 4. Pág. 403-410. 10.3989/gya.058212.
Ubeda, Cristina;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Hidalgo-,Claudio;Torija-,María Jesús;Mas-, Albert;Troncoso-Gonzalez, Ana Mª;Morales-Gómez, Mª Lourdes:
DETERMINATION OF MAJOR VOLATILE COMPOUNDS DURING THE PRODUCTION OF FRUIT VINEGARS BY STATIC HEADSPACE GAS CHROMATOGRAPHY-MASS SPECTROMETRY METHOD. Food Research International. 2011. Vol: 44. Pág. 259-268.
Tesfaye-W.Michel, Wendu;Morales-Gómez, Mª Lourdes;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Cerezo-Lopez, Ana Belen;González González, Antonio Gustavo;García-Parrilla, Mª Del Carmen;Troncoso-Gonzalez, Ana Mª:
DESCRIPTIVE SENSORY ANALYSIS OF WINE VINEGAR: TASTING PROCEDURE AND RELIABILITY OF NEW ATTRIBUTES. Journal of Sensory Studies. 2010. Vol: 25. Pág. 216-230.
Hidalgo-,Claudio;Vegas-,Carlos;Mateo-,Estibaliz;Tesfaye-W.Michel, Wendu;Cerezo-Lopez, Ana Belen;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Poblet-,Montserrat;Guillamón-,José Manuel;Mas-, Albert;Torija-,María Jesús:
EFFECT OF BARREL DESIGN AND THE INOCULATION OF ACETOBACTER PASTEURIANUS IN WINE VINEGAR PRODUCTION. International Journal of Food Microbiology. 2010. Vol: 141. Pág. 56-62.
Callejón-Fernández, Raquel Mª;Torija-,María Jesús;Más Barón-,Albert;Morales-Gómez, Mª Lourdes;Troncoso-Gonzalez, Ana Mª:
CHANGES OF VOLATILE COMPOUNDS IN WINE VINEGARS DURING THEIR ELABORATION IN BARRELS MADE FROM DIFFERENT WOODS. Food Chemistry. 2010. Pág. 561-571.
Callejón-Fernández, Raquel Mª:
Key Odorants of the typical aroma of Sherry vinegar. Proceedings of the Weurman Symposium. 2010. Pág. 419-423.
Amigo-Rubio, José Manuel;Popielarz, Marta J;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Morales-Gómez, Mª Lourdes;Troncoso-Gonzalez, Ana Mª;Petersen, Mikael A;Toldam-andersen, T. B.:
COMPREHENSIVE ANALYSIS OF CHROMATOGRAPHIC DATA BY USING PARAFAC2 AND PRINCIPAL COMPONENTS ANALYSIS. Journal of Chromatography A. 2010. Pág. 4422-4429.
Callejón-Fernández, Raquel Mª;Clavijo-Rodríguez, Almudena;Troncoso-Gonzalez, Ana Mª;Ortigueira-Sánchez, Pablo;Paneque-Macías, Patricia;Morales-Gómez, Mª Lourdes:
VOLATILE AND SENSORY PROFILE OF ORGANIC RED WINES PRODUCED BY DIFFERENT SELECTED AUTOCHTHONOUS AND COMMERCIAL SACCHAROMYCES CEREVISIAE STRAINS. Analytica Chimica Acta. 2010. Vol: 660. Pág. 68-75. 10.1016/j.aca.2009.09.040.
Callejón-Fernández, Raquel Mª;Troncoso-Gonzalez, Ana Mª;Morales-Gómez, Mª Lourdes:
DETERMINATION OF AMINO ACIDS IN GRAPE-DERIVED PRODUCTS: A REVIEW. Talanta. 2010. Vol: 81. Pág. 1143-1152.
Callejón-Fernández, Raquel Mª;Tesfaye-W.Michel, Wendu;Torija-,María Jesús;Mas-, Albert;Troncoso-Gonzalez, Ana Mª;Morales-Gómez, Mª Lourdes:
VOLATILE COMPOUNDS IN RED WINE VINEGARS OBTAINED BY SUBMERGED AND SURFACE ACETIFICATION IN DIFFERENT WOODS. Food Chemistry. 2009. Vol: 113. Núm: 4. Pág. 1252-1259.
Callejón-Fernández, Raquel Mª;Tesfaye-W.Michel, Wendu;Torija-,María Jesús;Mas-, Albert;Troncoso-Gonzalez, Ana Mª;Morales-Gómez, Mª Lourdes:
HPLC DETERMINATION OF AMINO ACIDS WITH AQC DERIVATIZATION IN VINEGARS ALONG SUBMERGED AND SURFACE ACETIFICATIONS AND ITS RELATION TO THE MICROBIOTA. European Food Research and Technology. 2008. Vol: 227. Núm: 1. Pág. 93-102.
Callejón-Fernández, Raquel Mª;González-González, Antonio Gustavo;Troncoso-Gonzalez, Ana Mª;Morales-Gómez, Mª Lourdes:
OPTIMIZATION AND VALIDATION OF HEADSPACE SORPTIVE EXTRACTION FOR THE ANALYSIS OF VOLATILE COMPOUNDS IN WINE VINEGARS. Journal of Chromatography A. 2008. Vol: 1204. Núm: 1. Pág. 93-103.
Callejón-Fernández, Raquel Mª;Morales-Gómez, Mª Lourdes;Da Silva-Ferreira,Cesar;Troncoso-Gonzalez, Ana Mª:
DEFINING THE TYPICAL AROMA OF SHERRY VINEGAR: SENSORY AND CHEMICAL APPROACH. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2008. Vol: 56. Núm: 17. Pág. 8086-8095.
Callejón-Fernández, Raquel Mª;Morales-Gómez, Mª Lourdes;Troncoso-Gonzalez, Ana Mª;Da Silva-Ferreira,Cesar:
TARGETING KEY AROMATIC SUBSTANCES ON THE TYPICAL AROMA OF SHERRY VINEGAR. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2008. Vol: 56. Núm: 15. Pág. 6631-6639.
Callejón-Fernández, Raquel Mª;Troncoso-Gonzalez, Ana Mª;Morales-Gómez, Mª Lourdes:
ANALYSIS FOR CHLOROANISOLES AND CHLOROPHENOLS IN CORK BY STIR BAR SORPTIVE EXTRACTION AND GAS CHROMATOGRAPHY-MASS SPECTROMETRY. Talanta. 2007. Vol: 71. Núm: 5. Pág. 2092-2097.
Morales-Gómez, Mª Lourdes;Benitez-Bellido, Benita;Tesfaye-W.Michel, Wendu;Callejón-Fernández, Raquel Mª;Villaño-Valencia, Débora;Fernández-Pachón, Mª Soledad;García-Parrilla, Mª Del Carmen;Troncoso-Gonzalez, Ana Mª:
SENSORY EVALUATION OF SHERRY VINEGAR: TRADITIONAL COMPARED TO ACCELERATED AGING WITH OAK CHIPS. Journal of Food Science. 2006. Vol: 71. Núm: 3. Pág. S238-S242.

Tesis dirigidas o codirigidas

Ríos-Reina, Rocío:
Caracterización Espectroscópica y Aromática de Vinagres Españoles con Denominación de Origen Protegida. Tesis Doctoral. 2019
Ordóñez-Díaz, José Luis:
Evaluación de compuestos con actividad biológica en productos vegetales y bebidas fermentadas. Validación de métodos y aplicaciones. Tesis Doctoral. 2018
Ubeda, Cristina:
Caracterización química y sensorial de condimentos de fruta obtenidos mediante doble fermentación. Tesis Doctoral. 2012