BERTA BACA BOCANEGRA

Categoría
Profesor Ayudante Doctor

Contacto

Correo electrónico

Departamento

Área
Química Analítica

Investigación

Grupo de investigación

COLOR Y CALIDAD DE ALIMENTOS (Colorali)

Proyectos y contratos de investigación

Obtención de agentes afinantes para uso enológico a partir de orujos de uva seleccionados por métodos espectroscópicos (PROYEXCEL_00602 - Participante)
Funcionalidad tecnológica de péptidos antioxidantes de subproductos enológicos. Interacciones multiligando con fenoles e implicación en procesos oxida (PID2021-127126OB-C22 - Participante)
Desarrollo de nuevos algoritmos quimiométricos basados en técnicas ópticas para la inspección rápida de la grasa del cerdo ibérico (4697/1046 - Investigador/a)
Análisis de isoprenoides en tomates obtenidos mediante nuevos enfoques agrosostenibles (4707/0387 - Investigador/a)
Investigación del potencial bio y tecnofuncional de productos y subproductos de uvas de clima cálido (4548/0176 - Investigador/a)
Componentes biofuncionales de subproductos naturales de la industria enológica (4573/1098 - Investigador/a)
Análisis de carotenoides en matrices y extractos obtenidos mediante tecnologías sostenibles (4449/0387 - Investigador/a)
Análisis de carotenoides en microalgas y derivados (4369/0387 - Investigador/a)
Propiedades antioxidantes de subproductos de la industria enológica (4141/1098 - Investigador/a)
El año Internacional de las Frutas y Verduras como oportunidad para divulgar sus beneficios (VIPPIT-2021-III.3 - Participante)
Uso de tecnología de imagen hiperespectral y aplicación de herramientas quimiométricas para el análisis de ácidos grasos en muestras de cerdo ibérico (4082/1046 - Investigador/a)
Ayuda a la consolidación de grupos de investigación convocatoria 2019 (2019/AGR-225 - Investigador/a)
Estudio de microbios y otras fuentes alternativas para el desarrollo de productos de interés en agroalimentación, salud y nutricosmética (FIUS20/0124 0387 - Investigador/a)
Control de propiedades tecnológicas y funcionales de productos enológicos. Evaluación del impacto del cambio climático (3938/1043 - Investigador/a)
Aplicación de fuentes naturales de biomoléculas en vinificación, para la estabilización del color de vinos tintos del Condado de Huelva (3937/0176 - Investigador/a)
Evaluación integral de cultivos de frutos de hueso mediante tecnología hiperespectral (3863/1046 - Investigador/a)
Análisis de carotenoides en microalgas (3909/0387 - Investigador/a)
Talleres de divulgación "Color y alimentos" (VIPPIT-2020-III.3 - Participante)
Ayuda para la formación de un consorcio de investigación internacional sobre "Desarrollo de tecnologías ópticas en la valorización de productos/subpro (VIPPIT-2020-IV.9 - Participante)
Ayudas para Divulgación. La Luz: de la infancia al laboratorio (VPPIT-2015-III.2 - Participante)
Técnicas avanzadas de Visión Artificial en uvas para optimizar estrategias de intervención enológica (US-1261752 - Investigador/a)
Ayudas puente posdoctorales (VIPPIT-2019-II.3 - Investigador/a)
Ayuda a la consolidación de grupos de investigación convocatoria 2017 (2017/AGR-225 - Investigador/a)
Fracciones Peptídicas de Semilla de Uva Como Estabilizantes del Color de Vinos Tintos. Aproximación Molecular a las Interacciones con los Compuestos F (AGL2017-84793-C2-2-R - Investigador/a)
Evaluación de Estrategias Tecnológicas Adaptativas para Vinificación en Condiciones de Cambio Climático (AGL2014-58486-C2-2-R - Investigador/a)
El método de casos como herramienta de aprendizaje en la asignatura Química Analítica Aplicada (Participante)
Evaluación de la madurez fenólica de la uva, y su contribución a la estabilización del color de vinos tintos, por técnicas ópticas de análisis de imag (AGL2011-30254-C02-02 - Participante)

Capítulos en Libros

Nogales-bueno, Julio;Rodríguez-Pulido, Francisco José;Baca-Bocanegra, Berta;González-Miret, M. Lourdes;Heredia, Francisco J.;Hernández -Hierro, José Miguel :
Hyperspectral Imaging -A Novel Green Chemistry Technology for the Oenological and Viticultural Sectors. Pág. 45-56. En: 12. Nova Sciences. Nova Sciences. 2015.

Asistencia a congresos

Nogales-bueno, Julio;Rato, Ana Elisa;Hernández -Hierro, José Miguel ;Baca-Bocanegra, Berta;Heredia, Francisco J.;Rodríguez-Pulido, Francisco José:
Control de calidad en nuez entera mediante análisis de imagen. Comunicación en congreso. XIII Congreso Nacional del Color. Terrassa (Barcelona). 2022
Baca-Bocanegra, Berta;Nogales-bueno, Julio;Gorey, Brian;Heredia, Francisco J.;Byrne, Hugh J.;Hernández -Hierro, José Miguel :
Study of phenolic extractability in cooperage byproduct using vibrational spectroscopy and scanning electron microscopy features. Poster en Congreso. X Congreso Ibérico de Espectroscopía - XXVI Reunión Nacional de Espectroscopía. Lisboa (Portugal). 2018
Baca-Bocanegra, Berta;Nogales-bueno, Julio;Heredia, Francisco J.;Hernández -Hierro, José Miguel :
Estimation of total phenols, flavanols and extractability of phenolic compounds in grape seeds using hyperspectral imaging and chemometrics. Poster en Congreso. X Congreso Ibérico de Espectroscopía - XXVI Reunión Nacional de Espectroscopía. Lisboa (Portugal). 2018
Baca-Bocanegra, Berta;Hernández -Hierro, José Miguel ;Rodríguez-Pulido, Francisco José;Nogales-bueno, Julio;Heredia, Francisco J.:
Selection of representative samples from near infrared hyperspectral imaging data to control grape quality. Poster en Congreso. X Congreso Ibérico de Espectroscopía - XXVI Reunión Nacional de Espectroscopía. Lisboa (Portugal). 2018
Baca-Bocanegra, Berta;Nogales-bueno, Julio;Hernández -Hierro, José Miguel :
Análisis DAFO de diferentes TICs (Kahoot, Plickers y Socrative) como elementos útiles en el aula. Poster en Congreso. I Congreso Virtual Internacional y III Congreso Virtual Iberoamericano sobre Recursos Educativos Innovadores. Online. 2017
Nogales-bueno, Julio;Baca-Bocanegra, Berta;Hernández -Hierro, José Miguel :
Análisis sobre la actividad docente en la Facultad de Farmacia de la Universidad de Sevilla. Conferencia Congreso no publicada. I Congreso Virtual Internacional y III Congreso Virtual Iberoamericano sobre Recursos Educativos Innovadores. Online. 2017
Hernández -Hierro, José Miguel ;Nogales-bueno, Julio;Baca-Bocanegra, Berta:
Experiencia sobre el uso de la aplicación Socrative como elemento útil en la gamificación del aula. Conferencia Congreso no publicada. I Congreso Virtual Internacional y III Congreso Virtual Iberoamericano sobre Recursos Educativos Innovadores. Online. 2017
Baca-Bocanegra, Berta;Nogales-bueno, Julio;Hernández -Hierro, José Miguel ;Heredia, Francisco J.:
Effect of post fermentative addition and readdition of American barrel-shoot wastes on phenolic composition and chromatic quality of Syrah red wines. Poster en Congreso. 10th In Vino Analytica Scientia Symposium. Salamanca (España). 2017
Nogales-bueno, Julio;Baca-Bocanegra, Berta;Heredia, Francisco J.;Hernández -Hierro, José Miguel :
Influence of the addition of enzymes on the anthocyanin extraction from grape skins previously identified by near infrared hyperspectral tools as low . Poster en Congreso. 10th In Vino Analytica Scientia Symposium. Salamanca (España). 2017
Baca-Bocanegra, Berta;Nogales-bueno, Julio;Heredia, Francisco J.;Hernández -Hierro, José Miguel :
Cooperage byproduct spectral characterization by near infrared hyperspectral imaging: evaluation of extractable polyphenols released to wine. Poster en Congreso. 10th In Vino Analytica Scientia Symposium. Salamanca (España). 2017
Baca-Bocanegra, Berta;Nogales-bueno, Julio;Hernández -Hierro, José Miguel ;Heredia, Francisco J.:
"In situ" screening of extractable polyphenols in cooperage byproducts: evaluation of portable micro near infrared spectroscopy technology. Poster en Congreso. 10th In Vino Analytica Scientia Symposium. Salamanca (España). 2017
Baca-Bocanegra, Berta;Nogales-bueno, Julio;Heredia, Francisco J.;Hernández -Hierro, José Miguel :
Feasibility study on the use of a portable micro near infrared spectroscopy device for the "in vineyard" screening of extractable polyphenols in red g. Poster en Congreso. 10th In Vino Analytica Scientia Symposium. Salamanca (España). 2017
Nogales-bueno, Julio;Baca-Bocanegra, Berta;Rooney, Abigail;Hernández -Hierro, José Miguel ;Byrne, Hugh James;Heredia, Francisco J.:
Study of phenolic extractability in grape seeds by means of ATR-FTIR and Raman spectroscopy. Poster en Congreso. 10th In Vino Analytica Scientia Symposium. Salamanca (España). 2017
Baca-Bocanegra, Berta;Nogales-bueno, Julio;Romero-molina, Laura;Escudero-Gilete, Maria Luisa;Heredia, Francisco J.;Hernández -Hierro, José Miguel :
Use of near infrared hyperspectral tools for the screening of relevant parameters in coffee beans. Poster en Congreso. XXV National Spectroscopy Meeting (XXV RNE) and IX Iberian Spectroscopy Conference (IX CIE). Alicante (España). 2016
Baca-Bocanegra, Berta;Nogales-bueno, Julio;Rodríguez-Pulido, Francisco José;Heredia, Francisco J.;Hernández -Hierro, José Miguel :
Effect of oak wood chips in the anthocyanin extraction from grape skins previously classified using near infrared hyperspectral image. Poster en Congreso. XXV National Spectroscopy Meeting (XXV RNE) and IX Iberian Spectroscopy Conference (IX CIE). Alicante (España). 2016
Nogales-bueno, Julio;Baca-Bocanegra, Berta;Rodríguez-Pulido, Francisco José;Heredia, Francisco J.;Hernández -Hierro, José Miguel :
Use of near infrared hyperspectral tools for the screening of extractable polyphenols in red grape skins. Comunicación en congreso. XXV National Spectroscopy Meeting (XXV RNE) and IX Iberian Spectroscopy Conference (IX CIE). Alicante (España). 2016
Nogales-bueno, Julio;Baca-Bocanegra, Berta;Jara-Palacios, María José;Rodríguez-Pulido, Francisco José;Heredia, Francisco J.;Hernández -Hierro, José Miguel :
Effect of white grape seed in the anthocyanin extraction from red grape skins previously classified by near infrared hyperspectral tools. Poster en Congreso. XXV National Spectroscopy Meeting (XXV RNE) and IX Iberian Spectroscopy Conference (IX CIE). Alicante (España). 2016
Gordillo-Arrobas, Belén;Baca-Bocanegra, Berta;Rodríguez-Pulido, Francisco José;González-Miret, M. Lourdes;García-estévez, Ignacio;Quijada-morín, Natalia;Escribano-bailón, Mª Teresa;Heredia, Francisco J.:
Optimization of a wood-grape mix maceration process. Influence of chips dose and maceration time. Poster en Congreso. In Vino Analytica Scientia 2015. Mezzocorona, Trento, Italia. 2015
Cejudo-Bastante, María Jesús;Gordillo-Arrobas, Belén;Baca-Bocanegra, Berta;Heredia, Francisco J.:
Aplicación de la colorimetría diferencial a la evolución cromática de vinos tintos de clima cálido con adición de virutas de roble durante la fase de . Poster en Congreso. X Congreso Nacional del Color . Valencia (España). 2013

Artículos publicados

Nogales-bueno, Julio;Rodríguez-Pulido, Francisco José;Heredia, Francisco J.;Hernández -Hierro, José Miguel ;Baca-Bocanegra, Berta:
Use of hyperspectral imaging devices for the measurement of small granular samples : Evaluation of grape seed protein concentrates.. LWT-Food Science and Technology. 2024. Vol: 192. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2024.115738.
Baca-Bocanegra, Berta;Martínez-lapuente, Leticia;Nogales-bueno, Julio;Hernández -Hierro, José Miguel ;Ferrer-gallego, Raúl:
Feasibility study on the use of ATR-FTIR spectroscopy as a tool for the estimation of wine polysaccharides. Carbohydrate Polymers. 2022. Vol: 287. https://doi.org/10.1016/j.carbpol.2022.119365.
Baca-Bocanegra, Berta;Gonçalves, Sandra;Nogales-bueno, Julio;Mansinhos, Inês;Heredia, Francisco J.;Hernández -Hierro, José Miguel ;Romano, Anabela:
Influence of wine pH and ethanol content on the fining efficacy of proteins from winemaking by-products. Foods: Open Access Journal. 2022. Vol: 11. Núm: 12. https://doi.org/10.3390/foods11121688.
Nogales-bueno, Julio;Baca-Bocanegra, Berta;Hernández -Hierro, José Miguel ;Garcia, Raquel;Barroso, João Mota;Heredia, Francisco J.;Rato, Ana Elisa:
Assessment of total fat and fatty acids in walnuts using near-infrared hyperspectral imaging. Frontiers in Plant Science. 2021. Vol: 12. https://doi.org/10.3389/fpls.2021.729880.
Nogales-bueno, Julio;Rodríguez-Pulido, Francisco José;Baca-Bocanegra, Berta;Pérez-Marín, Dolores;Heredia, Francisco J.;Garrido-Varo, Ana Mª;Hernández -Hierro, José Miguel :
Reduction of the number of samples for cost-effective hyperspectral grape quality predictive models. Foods: Open Access Journal. 2021. Vol: 10. Núm: 2. https://doi.org/10.3390/foods10020233.
Baca-Bocanegra, Berta;Nogales-bueno, Julio;Hernández -Hierro, José Miguel ;Heredia, Francisco J.:
Optimization of protein extraction of oenological interest from grape seed meal using design of experiments and response surface methodology. Foods: Open Access Journal. 2021. Vol: 10. Núm: 1. https://doi.org/10.3390/foods10010079.
Nogales-bueno, Julio;Baca-Bocanegra, Berta;Heredia, Francisco J.;Hernández -Hierro, José Miguel :
Phenolic compounds extraction in enzymatic macerations of grape skins identified as low-level extractable total anthocyanin content. Journal of Food Science. 2020. Vol: 85. Núm: 2. Pág. 324-331. https://doi.org/10.1111/1750-3841.15006.
Nogales-bueno, Julio;Feliz, Luis;Baca-Bocanegra, Berta;Hernández -Hierro, José Miguel ;Heredia, Francisco J.;Barroso, João Manuel;Rato, Ana Elisa:
Comparative study on the use of three different near infrared spectroscopy recording methodologies for varietal discrimination of walnuts. Talanta. 2020. Vol: 206. Núm: 120189. https://doi.org/10.1016/j.talanta.2019.120189.
Nogales-bueno, Julio;Baca-Bocanegra, Berta;Romero-molina, L.;Martínez-lópez, A.;Rato, A. E. ;Heredia, Francisco J.;Hernández -Hierro, José Miguel ;Escudero-Gilete, Maria Luisa;González-Miret, M. Lourdes:
Control of the extractable content of bioactive compounds in coffee beans by near infrared hyperspectral imaging. LWT-Food Science and Technology. 2020. Vol: 134. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2020.110201.
Baca-Bocanegra, Berta;Nogales-bueno, Julio;Hernández -Hierro, José Miguel ;Heredia, Francisco J.:
Valorization of American barrel-shoot wastes: effect of post fermentative addition and readdition on phenolic composition and chromatic quality of Syr. Molecules. 2020. Vol: 25. Núm: 4. Pág. 774-785. https://doi.org/10.3390/molecules25040774.
Baca-Bocanegra, Berta;Hernández -Hierro, José Miguel ;Nogales-bueno, Julio;Heredia, Francisco J.:
Feasibility study on the use of a portable micro near infrared spectroscopy device for the "in vineyard" screening of extractable polyphenols in red g. Talanta. 2019. Vol: 192. Pág. 353-359. https://doi.org/10.1016/j.talanta.2018.09.057.
Baca-Bocanegra, Berta;Nogales-bueno, Julio;García Estévez, Ignacio;Escribano Bailón, Mª Teresa;Hernández -Hierro, José Miguel ;Heredia, Francisco J.:
Screening of wine extractable total phenolic and ellagitannin contents in revalorized cooperage byproducts: evaluation by Micro-NIRS technology. Food And Bioprocess Technology. 2019. Vol: 12. Núm: 3. Pág. 477-485. https://doi.org/10.1007/s11947-018-2225-z.
Baca-Bocanegra, Berta;Nogales-bueno, Julio;Gorey, Brian;Heredia, Francisco J.;Byrne, Hugh J.;Hernández -Hierro, José Miguel :
On the use of vibrational spectroscopy and scanning electron microscopy to study phenolic extractability of cooperage byproducts in wine. European Food Research and Technology. 2019. Vol: 245. Núm: 10. Pág. 2209-2220. https://doi.org/10.1007/s00217-019-03329-6.
Baca-Bocanegra, Berta;Nogales-bueno, Julio;Heredia, Francisco J.;Hernández -Hierro, José Miguel :
Estimation of total phenols, flavanols and extractability of phenolic compounds in grape seeds using vibrational spectroscopy and chemometric tools. Sensors. 2018. Vol: 18. Núm: 8. https://doi.org/10.3390/s18082426.
Baca-Bocanegra, Berta;Nogales-bueno, Julio;Heredia, Francisco J.;Hernández -Hierro, José Miguel :
Influence of oak wood chips-grape mix maceration on the extraction of anthocyanins from low-extractable anthocyanin content red grapes. European Food Research and Technology. 2018. Vol: 244. Núm: 4. Pág. 729-734. https://doi.org/10.1007/s00217-017-2999-7.
Baca-Bocanegra, Berta;Nogales-bueno, Julio;Hernández -Hierro, José Miguel ;Heredia, Francisco J.:
Evaluation of extractable polyphenols released to wine from cooperage byproduct by near infrared hyperspectral imaging. Food Chemistry. 2018. Vol: 244. Pág. 206-212. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.10.027.
Nogales-bueno, Julio;Baca-Bocanegra, Berta;Jara-Palacios, María José;Hernández -Hierro, José Miguel ;Heredia, Francisco J.:
Evaluation of the influence of white grape seed extracts as copigment sources on the anthocyanin extraction from grape skins previously classified by . Food Chemistry. 2017. Vol: 225. Pág. 1685-1690. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.10.118.
Nogales-bueno, Julio;Baca-Bocanegra, Berta;Rooney, Abigail ;Hernández -Hierro, José Miguel ;Byrne, Hugh J. ;Heredia, Francisco J.:
Study of phenolic extractability in grape seeds by means of ATR-FTIR and Raman spectroscopy. Food Chemistry. 2017. Vol: 232. Pág. 602-609. http://doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.04.049.
Nogales-bueno, Julio;Baca-Bocanegra, Berta;Rooney, Abigail;Hernández -Hierro, José Miguel ;Heredia, Francisco J.;Byrne, Hugh J.:
Linking ATR-FTIR and Raman features to phenolic extractability and other attributes in grape skin. Talanta. 2017. Vol: 167. Pág. 44-50. https://doi.org/10.1016/j.talanta.2017.02.008.
Baca-Bocanegra, Berta;Nogales-bueno, Julio;Rodríguez-Pulido, Francisco José;González-Miret, M. Lourdes;Hernández -Hierro, José Miguel ;Heredia, Francisco J.:
Near infrared hyperspectral imaging: recent applications in the oenological and viticultural sectors. NIR News. 2016. Vol: 27. Núm: 6. Pág. 14-18. https://doi.org/10.1255/nirn.1630.
Gordillo-Arrobas, Belén;Baca-Bocanegra, Berta;Rodríguez-Pulido, Francisco José;González-Miret, M. Lourdes;García-estevez, Ignacio;Quijada-morín, Natalia;Heredia, Francisco J.;Escribano-bailón, M Teresa:
Optimisation of an oak chips-grape mix maceration process. Influence of chip dose and maceration time. Food Chemistry. 2016. Vol: 206. Pág. 249-259. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.03.041.
Nogales-bueno, Julio;Baca-Bocanegra, Berta;Rodríguez-Pulido, Francisco José;Heredia, Francisco J.;Hernández -Hierro, José Miguel :
Use of near infrared hyperspectral tools for the screening of extractable polyphenols in red grape skins. Food Chemistry. 2015. Vol: 172. Pág. 559-564. doi:10.1016/j.foodchem.2014.09.112.

Patentes

Gordillo-Arrobas, Belén;Jara-Palacios, María José;Nogales-bueno, Julio;Baca-Bocanegra, Berta;Rivero-Granados, Francisco José;Heredia, Francisco J.;Rodríguez-Pulido, Francisco José;Rodríguez-Morgado, Bruno;Parrado-Rubio, Juan;González-Miret, M. Lourdes;Escudero-Gilete, Maria Luisa;Hernanz-Vila, Mª Dolores;Hernández -Hierro, José Miguel ;Cejudo-Bastante, María Jesús: Procedimiento para obtener un hidrolizado enzimático a partir de semillas sobremaduras de uva y uso del mismo.. Número de patente: ES 2709524 B2
Rodríguez-Pulido, Francisco José;Baca-Bocanegra, Berta;Hernanz-Vila, Mª Dolores;Hernández -Hierro, José Miguel ;Nogales-bueno, Julio;Jara-Palacios, María José;Escudero-Gilete, Maria Luisa;Heredia, Francisco J.;González-Miret, M. Lourdes: CIELAB - Spectral Image MATCHING (Registro de Software). Número de patente: 202199902010596